Wandeling in het Montferland: Bergherbos en boerenlandschap

Wandeling in het Montferland: Bergherbos en boerenlandschap

Home » Nederland » Wandeling in het Montferland: Bergherbos en boerenlandschap

Een groot deel van het Montferland is het prachtige en heuvelachtige Bergherbos. Deze wandeling in het Montferland doorkruist hier de mooiste en rustigste wandelpaden. Maar tijdens de wandeltocht ervaar je ook volledig het boerenland van de regio. Het schilderachtige Zeddam is een mooie gelegenheid om doorheen te dwalen. Kortom: afwisseling genoeg bij deze wandeling in het Montferland!

Mistige start van onze wandeling in het Montferland

Onze wandeling start officieel bij het treinstation van Wehl. Maar omdat we in ’s-Heerenberg verblijven, kiezen we voor een startpunt bij die stad. Het is mistig deze zondagochtend. Zo mistig dat we de afslag naar de parkeerplaats tweemaal voorbijrijden. Wat we op de parkeerplaats wel zien is dat het al druk is. Ondanks dat het net na negen uur is. Er staan veel auto’s met fietsendragers en daarop de mountainbikes. Maar ook veel hardlopers stappen uit voor hun rondje door het Bergherbos.

Het prachtige Bergherbos

Maar gelukkig verlaten we de drukte snel. Op de prachtige paden van onze route zien we af en toe nog een paar hardlopers. Maar verder is het lekker rustig. Het Bergherbos ziet er mystiek uit vandaag, met al die mistflarden door de bomen. Het is een uitgestrekt en gevarieerd bos. Dan weer lopen we over ruime bospaden, dan slingeren we weer over een kronkelend pad. Het is ook lekker heuvelachtig. Dat maakt dit bos zo bijzonder.

In het bos zijn veel bomen gekapt. We lezen op een informatiebord dat de beruchte letterzetter hier flink heeft huisgehouden. Deze keversoort tast vooral sparrenbomen aan. Blijkbaar hebben ze met hele legers de sparren aangevallen. Want om een gezonde spar aan te tasten zijn er wel zo’n 5.000 letterzetters nodig.

Een deel van het Pieterpad loopt ook door het Bergherbos, zien we aan de handaanwijzers. Daarnaast lezen we over de Montferlandse Toppen-wandeling. Al wandelend beklim je de 18 toppen in het Montferland. Die route van 43 kilometer is erg leuk als je hier twee dagen wilt ronddwalen. Dat idee bewaren we voor een latere keer.

Door het boerenland

Langzaam naderen we de rand van het Bergherbos. We verlaten het gebied aan de noordwestkant. Vanaf nu lopen we langs het boerenlandschap van het Montferland. We zien graslanden en veel akkers. In de verte liggen de boerderijen in de mist. Maar ook de bomenrij langs de weg doemt voorzichtig uit de nevel op.

We lopen nu veel stukken over rustige asfaltwegen. Af en toe passeert ons een wielrenner. Verder horen of zien we geen verkeer. Via het viaduct gaan we over de snelweg. Daarna lopen we weer even in de natuur. We gaan via een klein natuurgebied de Plakslag richting Wehl.

Wehl

Als we het kleine plaatsje Wehl bereiken, is de mist gelukkig opgelost. Vanaf nu lopen we in een stralend zonnetje. Dat geeft weer een heel andere sfeer aan deze wandeling in het Montferland. We passeren het kleine treinstation van het dorp. Officieel begint hier de wandelroute.

Tegenover het spoor ligt een markant gebouw. Op de gevel lezen we “stoomtimmerfabriek”. In 1907 kwam deze fabriek in Wehl. De locatie direct aan het spoor maakte de aanvoer van boomstammen en de afvoer van de houtproducten gemakkelijk. Veel hout werd per trein vervoerd naar de mijnen in Zuid-Limburg. Het gebouw is nu een rijksmonument.

Wij vragen ons af waar iedereen toch is. Werkelijk niemand komen we tegen in Wehl. Als een trein aankomt op het station, zien we dat ook die is uitgestorven. Er stapt niemand uit en ook niemand in.

Eierautomatiek

We verlaten Wehl via enkele asfaltwegen. Vanaf nu lopen we in het agrarisch gebied. De asfaltwegen zijn ook hier stil en verlaten. Af en toe pakken we een landweggetje mee. We zijn op zoek naar een zontechnisch verantwoorde zitbank voor onze lunch. Maar net als de mensen zijn de bankjes hier dun gezaaid. Uiteindelijk zitten we op een groene container voor een boerderij. Lekker in het zonnetje gelukkig. Nu maar hopen dat dit geen container is om kadavers op te halen. Het ruikt in ieder geval niet zo.

Bij een boerderij zien we op het erf een automaat staan. Als we dichterbij komen, zien we dat het een eierautomatiek is. Achter de luikjes zien we hele treeën met 30 eieren, doosjes van 6 en 10 eieren. Lastig meenemen in onze rugzak. Bovendien accepteert de automatiek alleen contant geld. En dat hebben we niet bij ons.

Het bos weer in

Na zo’n 7 kilometer komen we weer bij de uitgestrekte bossen van het Bergherbos. Voordat we de natuur ingaan, willen we nog even van de zon genieten. Bij de parkeerplaats Hettenheuvel liggen we heerlijk in het gras. De zon maakt deze laatste dag van februari een aangename wandeldag.

Uitgerust beginnen we aan een klimmetje. We stijgen niet helemaal naar de top van de Hettenheuvel. Dit is met zo’n 92 meter de hoogste top in het Montferland. We lopen hier een stuk over de mountainbikeroute. Af en toe komt ons een mountainbiker tegemoet. Morgen komen we hier weer langs, want dan gaan wij mountainbiken in dit gebied.

Via een mooie afdaling lopen we naar de bosrand. In de verte zien we Zeddam al liggen. Boven het dorp zweven twee fel gekleurde luchtballonnen. Op deze heldere dag zal het uitzicht op dit gebied fantastisch zijn vanuit de luchtballon.

Zeddam

Zeddam ligt prachtig aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Het dorp bestond vroeger uit twee delen: het Bovendorp en het Onderdorp. Inmiddels zijn er ook wat nieuwbouwwijken bijgekomen.
In het Bovendorp zien we de fraaie Sint-Oswalduskerk. Het oudste deel stamt nog uit de 12e eeuw. We lezen dat dit de enige kerk in Nederland is met Sint Oswaldus als beschermheilige.

Even verderop komen we langs de “Grafelijke Korenmolen” van Zeddam. Dit is de oudste molen van Nederland. Niemand weet exact wanneer de molen is gebouwd, maar in ieder geval voor 1441. Het is een mooi plaatje: de prachtige molen op de heuvel met de felblauwe lucht als achtergrond.

Einde van de wandeling in het Montferland

We lopen nog een klein stukje door Zeddam en de omgeving. Maar dan komt langzaam maar zeker een einde aan de wandeling. We steken de drukke weg over en bereiken de parkeerplaats weer. Het is nu veel minder druk dan vanochtend. Terwijl het nu zo lekker zonnig is. Blijkbaar houden de Montferlanders ervan om vroeg op pad te gaan.

Wij kijken terug op een gevarieerde wandeling. Die 23 kilometer zijn voorbij gevlogen. Het Bergherbos was voor ons het hoogtepunt. Maar ook de agrarische omgeving van de Achterhoek heeft zijn charme. En wat een rust hebben we ervaren bij deze wandeling!

Wandeling in het Montferland: alle praktische informatie

Hier vind je alle tips om goed voorbereid te starten:

 

Route-informatie wandeling in het Montferland

  • De wandeling in het Montferland is 23 kilometer. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden. De route gaat in het Bergherbos over onverharde bospaden. Het noordelijke deel van de wandeling gaat over verharde wegen. Deze zijn wel erg rustig, je hebt geen last van auto’s of motoren.
  • Heb je nog geen goede wandelconditie? Volg dan een trainingsprogramma bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De wandeling in het Montferland start bij het station in Wehl. De route is dus uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. In de buurt van het station kun je je auto gratis parkeren.
  • Wij verbleven een weekend in ’s-Heerenberg. Doe je dat ook, dan kun je je auto parkeren bij de parkeerplaats Bergherbos, aan de Oude Eltenseweg bij Zeddam. Je pakt dan de route op bij punt 3.

Horeca op de wandeling in het Montferland

In Wehl vind je enkele horecagelegenheden in het centrum. In het centrum van Zeddam zijn ook diverse mogelijkheden. Verder kom je op de route geen café tegen. Neem dus zeker zelf ook wat eten en drinken mee.

Overnachten in ’s-Heerenberg

De omgeving van ’s-Heerenberg is zo mooi, dat je hier zeker een lang weekend actief kunt zijn. Dit zijn de beste accommodaties:

Samen de wandeling in het Montferland maken

Wil je de wandeling in het Montferland samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.