Een week voor de kerstdagen wilden we het bizarre jaar 2020 actief afsluiten. We kozen voor een paar dagen in Drenthe. Een provincie waar ik sinds mijn jeugd nog maar één keer was teruggeweest. Tijdens dit weekend ontdekten we weer dat wandelen in het Nationaal Park Dwingelderveld een waar feest is. Het prachtige afwisselende landschap was voor ons een van de hoogtepunten van Drenthe.
Wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld
De wandelmogelijkheden in het Nationaal Park Dwingelderveld zijn legio. Omdat wij overnachten in Spier, kiezen we voor een wandeling in de omgeving van die plaats. We kiezen bewust voor een zogenaamde Trage Tocht. Uit ervaring weten we dat de routemaker iedere keer de mooiste paadjes weet te vinden. Daarnaast klopt de routebeschrijving altijd als een zwerende vinger.
Als we onze auto parkeren op de parkeerplaats, verbazen we ons over het aantal auto’s dat er staat. We maken de wandeling op een vrijdag. Maar toch zijn er blijkbaar voldoende andere natuurgenieters te porren voor een wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld.
Actieve letterzetters
Al snel verlaten we de verharde wandelpaden en lopen de bospaden op. Ze zijn behoorlijk drassig door de overvloedige regenval van de afgelopen week. Een eindje verder liggen overal grote platen op het bospad. Bedoeld om de landbouwvoertuigen niet in de modder te laten wegzakken. Men is namelijk met groot onderhoud in het bos bezig.
We lezen op een informatiebord dat er veel bomen worden gekapt. De letterzetters zijn namelijk erg actief geweest. Het is een keversoort die vooral sparrenbomen aantast. Blijkbaar hebben ze met hele legers de sparren aangevallen. Om een gezonde spar aan te tasten zijn er wel zo’n 5.000 letterzetters nodig. Knap dat beestjes van 5 mm deze “woudreuzen” kunnen slopen.
Jeneverbeslandschap
Na een klein stukje verharde weg door het buurtschap Smalbroek duiken we weer de natuur in. We komen in het Witteveen. Een klein en bij de meeste mensen wat onbekend stukje van het Dwingelderveld. Het is een nat gebied met diverse mooie vennetjes.
Daarna lopen we door het Lheebroekerzand. In dit stuifzandgebied met heidevelden, bosjes en vennetjes, tiert de jeneverbes welig. Het is een van de grootste jeneverbesstruwelen van ons land. De jeneverbes heeft het een tijd erg moeilijk gehad in Nederland. Nu is het de enige officieel beschermde struik in ons land. Hierdoor neemt de populatie weer snel toe.
Collega’s onder elkaar
Op een mooi glooiend stuk langs de bosrand en de heidevelden, halen we een ander echtpaar in. De dame is enthousiast al het moois aan het vastleggen op haar camera. We raken in gesprek en zij maken dezelfde wandeling als wij.
Daarnaast vertelt ze dat ze nog wel eens wat verslagen van wandelingen op internet plaatst. Dat schept een band! Ik vertel over alle wandelingen die grijsopreis.nl beschrijft en over onze rubriek coronaproof wandelen. Haar laatste blog is alweer van een tijdje terug. Maar enthousiast als ze is geworden, zegt ze binnenkort weer wat te plaatsen. Daarna lopen we verder. Gedurende de dag komen we elkaar op diverse mooie punten van de wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld weer tegen.
Prachtige vennen
De hele wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld hebben we zicht op de vele vennen die in dit natuurgebied liggen. De ene is nog mooier dan de andere. Omdat gaandeweg onze wandeltocht de zon lekker is gaan schijnen, wordt het uitzicht bij iedere stap mooier.
Bij een van de grotere vennen die we passeren, komt een kleine kudde schapen ons tegemoet. Het lijkt erop of zij op stap zijn zonder herder en bijbehorende hond. Rustig lopen ze langs ons heen. Sommige zijn nieuwsgierig en willen graag eens ruiken wat we allemaal voor lekkers in onze rugzak hebben. Dan lopen ze weer verder. Het sappige heideveld lonkt voor de kudde.
Iets verderop staat een man met een fotocamera en enorme telelens in de verte te turen. Hij vertelt dat hij hier zomers bijna dagelijks te vinden is. Dan ziet hij veel vogels en ook wel wild. Nu vindt hij de oogst met een slechtvalk en drie reetjes in de verte, wat magertjes. Ze zijn ook net te ver weg om te vangen met zijn joekel van lens. Wij proberen het daarom niet eens om ze op te foto te krijgen.
Einde van wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld
Na de vennen duiken we weer het bos in. Hier krijgen we weer enkele drassige stukken voor onze kiezen. Voorzichtig schuifelend ontwijken we de grootste plassen. In de verte zien we, midden in het bos, een auto staan. Als we dichterbij komen, zien we dat hij tot zijn assen in de modder staat. Naast de auto liggen twee schoppen. De eigenaar is blijkbaar al eens teruggekomen om de auto te redden, maar zonder resultaat.
Bij de auto zien we de restanten van een feestje. Veel bierblikjes, sigarettenpeuken en ander afval. We denken dat de plaatselijke jeugd hier een illegaal coronafeestje heeft gehouden. De auto diende waarschijnlijk als muziekinstallatie. Ja dat krijg je ervan!
Als we dichtbij onze parkeerplaats komen, passeren ons twee jonge vrouwen. Gekleed in minirok en modieuze laarsjes aan. Zij gaan vast geen boswandeling maken. Het lijkt er eerder op of de auto van een van hen is. Ze willen zeker nog een reddingspoging wagen. We vermoeden dat het ook nu niet gaat lukken.
Dan zien we de parkeerplaats weer. Het is er nog drukker dan vanochtend. We kunnen de wandelaars geen ongelijk geven: we hebben genoten van een prachtige wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld! We zijn zeker andere wandelaars tegengekomen. Maar iedereen kiest gelukkig zijn eigen route. Daardoor was het een rustige en coronaproof wandeling. De afwisseling van bos, heide en de vele vennen maakt het een bijzonder mooie tocht. Het enige minpuntje van deze wandeling is de ligging van de A28 langs een deel van de route. Daardoor hoorden we wel vaak het verkeer langsrijden. Maar voor de rest was het een prachtige wandeling!
Praktische info over wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld
- De wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld is 15 kilometer lang. De uitstekende routebeschrijving van de wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld en een gps-track kun je downloaden op Wandelzoekpagina. Dit kan alleen tegen betaling sinds 2021.
- Deze wandeling gaat vooral over het noordelijke deel van het Dwingelderveld. Natuurlijk zijn er in dit uitgestrekte gebied nog veel meer andere wandelingen te maken. Deze link geeft een goed overzicht van wandelingen in het Dwingelderveld.
- Deze wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld gaat bijna geheel over onverharde paden. Alleen bij het gehucht Smalbroek loop je een kort stuk over een rustige, verharde weg.
- Op sommige punten bij de route kunnen de paden drassig zijn. Zeker na een regenperiode is dit het geval. Houd hiermee rekening en trek goede waterdichte wandelschoenen aan.
- Het startpunt van de Wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld is bij de Parkeerplaats van de Natuurpoort Spier, Oude Postweg 12 in Spier.
- Als je met het openbaar vervoer komt, kun je lijn 35 nemen vanaf station Beilen. Je stapt dan uit bij bushalte Dwingelderveld. Houd er wel rekening mee dat de bus alleen op doordeweekse dagen rijdt. Er is geen buslijn op zaterdag en zondag.
- Bij de parkeerplaats ligt de Boslounge. Hier kun je normaal gesproken prima vertoeven. In tijden van corona was er alleen een beperkte take-away-service mogelijk. Tijdens de wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld kom je al snel bij Smalbroek camping Boschzicht tegen. Hier kun je normaal gesproken ook wat gebruiken in de snackbar. Verder vind je geen horeca onderweg.
- Wil je deze wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.