Korte, cultuurhistorische wandeling door landgoed Schovenhorst

Korte, cultuurhistorische wandeling door landgoed Schovenhorst

Home » Nederland » Korte, cultuurhistorische wandeling door landgoed Schovenhorst

Onlangs waren we in Putten waar we voor ons bezoek aan vrienden eerst nog een korte wandeling wilden maken. Via de wandelzoekpagina kwamen we uit bij landgoed Schovenhorst. Op de pagina stond slechts één recensie. Deze was niet heel positief maar we gaven de wandelroute alsnog een kans. En blij toe, want deze wandeling vonden we verrassend leuk, gevarieerd en interessant. Gedurende ruim acht kilometer wandel je door naald- en loofbossen, een arboretum en twee pinetums (naaldbomentuinen). Verder voert de route langs diverse bordjes waar je op cultuurhistorische wetenswaardigheden wordt geattendeerd. Als kers op de taart is er een 40 meter hoge uitkijktoren met een fantastisch uitzicht!

Uitzicht op naaldbos

Start van de wandeling door landgoed Schovenhorst in Putten

Het is al wat later in de middag als we onze auto parkeren op de grote parkeerplaats midden in het bos. Vanaf hier voert een keurig aangelegd bospad richting de hoofdingang van het landgoed. Langs het pad is verlichting aangebracht. We vinden dit ongebruikelijk voor een bospad. Maar al snel blijkt dat we ons al op het landgoed bevinden. En daar hoort natuurlijk, heel chique, verlichting bij.

Pal voordat we aankomen bij de ommuurde binnentuin van het landgoed staat een groot informatiebord. Handig want nu weten we exact wat we de komende twee uur mogen verwachten. Allereerst is dat een arboretum van begin 20e eeuw met bomen van het noordelijk halfrond. Daarna krijgen we maar liefst twee pinetums (spreek uit: pieneetums). Vervolgens komen we langs de brasserie en een klein museum, waarna we de weg oversteken. Aan de overkant van de provinciale weg ligt dan het Josinapark en het Driecontinentenbos. We zijn benieuwd!

Brasserie

Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst stamt uit midden 19e eeuw. Het gebied was oorspronkelijk bedoeld als proeftuin. Namelijk om te onderzoeken of op de woeste gronden (heide) bosbouw en landbouw mogelijk was. De stichter van het landgoed, mr. J.H. Schober, voerde er vele experimenten uit en concludeerde dat met name bosbouw mogelijk was. Er kwamen in die periode diverse boomsoorten uit verschillende delen van de wereld. Zoals de Douglasspar, die hier voor het eerst in Nederland verscheen.

Park met landhuis

Van het Arboretum naar het Josinapark

Vanaf het informatiebord betreden we het arboretum uit 1936. We lopen over groene, zachte graspaden kriskras door de bomentuin. De namen van de boomsoorten als aangegeven op de kleine bordjes, zeggen ons niet veel. Wel verbazen we ons over de enorme geografische verscheidenheid. We lijken de enigen die de tuin vrij snel verlaten.

Direct daarna komen we uit in het kleine pinetum. Dit is waar in 1848 de eerste proeftuin werd aangelegd. In de tuin vind je enkele exotische boomsoorten zoals een Japanse ceder, de Kransspar en zelfs de indrukwekkend hoge mammoetboom. Enkele bomen zijn al ruim 40 meter hoog gegroeid! We proberen een foto te maken van de mammoetboom maar deze reuzensequoia is zo hoog dat we de poging staken en doorlopen.

We verlaten het kleine pinetum, steken het brede zandpad over en bereiken het grote pinetum. Deze naaldbomentuin werd aangelegd in 1865 toen het kleine pinetum te vol stond met bomen. De tuin werd later omgedoopt tot “De Verborgen Tuin”. Een toepasselijke naam want zonder de bewegwijzering hadden we de tuin niet snel gevonden. We ervaren er een serene rust. Al zijn er nog andere wandelaars in de tuin, we horen niets en niemand.

Klein Pinetum

Het Josinapark en de Bostoren van landgoed Schovenhorst

Voor we de Garderenseweg oversteken passeren we aan de linkerzijde nog de brasserie en aan de rechterzijde een kleine hoeve. Bij de brasserie is het ondanks het tijdstip en daarmee de lagere temperaturen, nog aardig druk op het terras. Het etablissement ziet er gezellig uit maar wij lopen door. De kleine hoeve blijkt het historisch museum “De Tien Malen” te zijn. Je hebt er archeologische vondsten uit de omgeving van Putten, van de 9e eeuw tot met name de 20e eeuw.

We steken de weg over en komen uit in het Josinapark. Dit park werd aangelegd in 1906 op een plek waar voorheen een boomgaard en weide lag. De naam van het park verwijst naar de echtgenote van de stichter van het landgoed. In het park staat wat kunst en er is een collectie dwergconiferen. Aan het einde van een groot, uitgestrekt gazon betreden we via een klaphek een fraai bos. Vooral nu in de late herfst met al die gele, oranje en rode bladeren op de grond, is het een prachtige wereld. Een paar honderd meter verder zien we half verscholen in het bos een bouwwerk staan: de Bostoren.

Museum

De Bostoren ziet er heel anders uit dan de meeste uitkijktorens, zo concluderen we. Niks recht-toe-recht-aan, maar rond en vierkant, en schots en scheef. Wat een bijzonder bouwwerk! We besluiten de toren te beklimmen. Bij de draaideur kunnen we gelukkig contactloos betalen maar de deur zelf heeft wat kuren. Halverwege draait ie niet verder open. We wachten eerst rustig af en onderzoeken onze opties. Vervolgens horen we een soort klik waarna we de deur verder open kunnen draaien. Gelukkig maar want klem zitten bij zo’n deur is niet onze favoriete tijdsbesteding.

Hierna beginnen we aan de beklimming van de 235 treden. Al hebben we een uitstekende wandelconditie, af en toe moeten we toch even op adem komen. Maar het uitzicht op de top maakt vervolgens alles meer dan de moeite waard. We kijken uit over een groot bos en zien in de verste verte zelfs Amersfoort liggen. Overigens groeien er zelfs op het dak van de toren bomen.

Bostoren

Via het Driecontinentenbos terug naar de parkeerplaats van landgoed Schovenhorst

Een pittoresk bospad brengt ons hierna bij het 21 hectare grote Driecontinentenbos. Dit is een van de oudste stukken bos op het landgoed. Nog vóór de aanplant van naaldbomen werd het gebruikt als eikenhakhoutbos. Het bos dankt zijn naam aan de oorsprong van de bomen die er zijn geplant. Namelijk Europa, Azië en Noord-Amerika. Sinds 2012 echter staan er ook coniferen uit Zuid-Amerika. De naam van het bos moet daarom eigenlijk Viercontinentenbos zijn.

We lopen verder en komen uit in een fraai loofbos. Even denken we dat we de enigen zijn. Maar kort daarna horen we het gesnuif van een paard. We draaien ons om en zien een paard-en-wagen over het pad denderen. We gaan even opzij en groeten de menner. Zo midden in de bossen van de Veluwe komt dit vervoermiddel prima uit de verf. Het gaat in elk geval sneller dan met de benenwagen.

Driecontinentenbos

Zodra we voorbij de Oude Prinsenweg zijn gaat het fout met de gps-track. Volgens de route moeten we nu het terrein op van zorglandgoed Groot Spriel. Het kasteelachtige woonzorghuis ziet er prachtig uit. En wat een mooie omgeving voor een zorginstelling! We volgen het hek maar lopen niet meer over een wandelpad. Af en toe moeten we ons een weg banen door het struikgewas en de rododendrons. Gelukkig bereiken we snel daarna alsnog een zandweg die naar de provinciale weg voert.

De laatste kilometer van de wandeling gaat deels door een gemengd bos en deels langs de Garderenseweg. We komen weer bij de parkeerplaats die nu vrijwel leeg is. Al met al een leuke wandeling waarbij we nog veel hebben kunnen opsteken over de bosbouw in Nederland.

Groot Spriel

Wat je wilt weten over de wandeling door landgoed Schovenhorst

Hier vind je de antwoorden op praktische vragen over de korte wandeling door landgoed Schovenhorst.
Hoe lang is de wandeling door landgoed Schovenhorst?

Deze wandeling is 8,5 kilometer lang. Je kunt hem zelfs eenvoudig inkorten door halverwege rechtstreeks over een breed bospad terug te lopen naar de parkeerplaats. Maak dan wel gebruik van de gps-track van de route.

Is er een (goede) routebeschrijving van de wandeling door landgoed Schovenhorst?

Neen. Wel is de wandeling met rode pijltjes gemarkeerd, althans als je de route tegen de klok in loopt. Via wikiloc is er ook een gps-track beschikbaar van de route. Vooral als je de wandeling eventueel wilt inkorten is de gps-track handig.

Waar ligt het startpunt van de wandeling?

De wandeling start vanaf de parkeerplaats van landgoed Schovenhorst aan de Garderenseweg. Gerekend vanaf de bebouwde kom van Putten bevindt de parkeerplaats zich 200 meter verder dan de brasserie van het landgoed. Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar.

Kan ik ook met het OV naar de wandeling?

Jazeker. Bus 107 van treinstation Putten naar treinstation Ede-Wageningen komt langs halte Landgoed Schovenhorst.

Is er ook horeca aan de route?

Ja. Op 200 meter afstand van de parkeerplaats ligt binnen een ommuurde tuin de gezellig ogende Brasserie Schovenhorst.

Waar kan ik meer informatie vinden over de cultuurhistorische route?

Op visitveluwe.nl vind je een informatieve, eigen pagina over de cultuurhistorische route. Er is ook een rijk geïllustreerd routeboekje beschikbaar. Je kunt dit kopen voor 9,95 euro zowel op het landgoed als bij webwinkels zoals bol.com.

Zijn er nog meer mooie wandelingen in de omgeving te maken?

Putten ligt ideaal gelegen op de grens van de Gelderse Vallei en de Veluwe. In de directe omgeving zijn er bijzonder veel prachtige wandelingen te maken. Laat je inspireren door de blogs over de wandelingen die wij al voor je gedaan hebben. Je vindt ze onderaan deze pagina. Wil je er meerdere maken? Overweeg dan om in de omgeving een of twee nachten te verblijven in een natuurhuisje.

Klaphek