Wandeling langs de Linge: bloesempracht en slaperige dorpjes

Wandeling langs de Linge: bloesempracht en slaperige dorpjes

Home » Nederland » Wandeling langs de Linge: bloesempracht en slaperige dorpjes

We hebben een zonnige zaterdag in het verschiet. En langzaam maar zeker begint de bloesemtijd. We kiezen daarom voor een wandeling langs de Linge in het eerste weekend van april. Zo genieten we van de fruitboomgaarden in een pittoresk landschap.

Als je de kans hebt, moet je deze wandeling zeker maken vanaf half april tot eind mei. Want dan toont de Betuwe zich op zijn mooist. Maar ook buiten de bloesemperiode valt er voldoende te genieten bij deze wandeltocht. We nemen je mee langs de vele hoogtepunten op de route.

Leerdam: stad van de glasblazers

We starten de wandeling langs de Linge bij het treinstation van Leerdam. Gelijk lopen we het centrum in. We zien op het grote plein een bijzonder kunstwerk. Op de grond staan veel glazen bakken met een kunstige neonverlichting. Een voorbijganger vertelt dat dit ’s avonds een prachtig effect geeft. Dat geloven we graag.

Bij het kerkplein staat een monument van twee glasblazers. Leerdam is namelijk wereldberoemd door de glasproductie. De bekende film van Bert Haanstra “glas” is opgenomen in de fabriek van Leerdam. We zien direct een glasblazerij in de haven. En natuurlijk heeft Leerdam ook een glasmuseum.

Langs het Wiel

We lopen langs de oude vestingmuur van de stad. Rechts van ons liggen de rondvaartboten werkeloos in de haven. Hopelijk kiezen ze snel weer het ruime sop. Daarna komt een wat minder deel van de wandeling. We lopen door een nieuwbouwwijk. Vervolgens moeten we een stuk over een drukke dijk. Veel auto’s en wielerclubs passeren ons.

Gelukkig slaan we na een paar honderd meter af. Hier hebben we weer een prachtige en rustige route. We zien het gemaal De Oude Horn met het unieke scheprad. Een ooievaar kijkt ons toe vanaf het nest. Onderaan de dijk lopen we verder langs een sloot. In de verte zien we een grote plas. Een Wiel noemen ze dat hier, nooit van gehoord. Wij lopen nu door een oer-Hollands polderlandschap. Veel weidegronden, sloten, schapen bij knotwilgen en prachtige bomenrijen in de verte. De fraaie wolkenpartijen maken het beeld helemaal perfect.

De wandeling langs de Linge

Voordat we echt langs de Linge lopen, moeten we een saai stukje overbruggen pal naast de provinciale weg. Eerst het zuur, dan het zoet, zullen we maar zeggen. Gelukkig verlaten we de ventweg na 500 meter. En dan lopen we over de Lingedijk. Dit is waarom de wandeling langs de Linge zo prachtig is! De smalle dijk kronkelt mee met de meanderende rivier. Links van ons kijken we uit over de Linge. Rechts van ons zien we de eerste fruitboomgaarden staan. De appel- en perenbomen zitten vol in de knop, ze staan bijna op uitbarsten. Over een week of twee tonen ze zich in volle glorie met hun bloesempracht. De kersenstruiken die we zien, staan wel al in bloei.

Acquoy

We zien in de verte de schuine kerktoren van Acquoy al staan. Na een tijdje lopen we dit kleine plaatsje in. Acquoy ligt aan een dode zijtak van de Linge. Het dorp is officieel nog steeds een zogenaamde Baronie. Koning Willem-Alexander mag zich zelfs de Baron van Acquoy noemen.

Acquoy lag vroeger aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In tijden van gevaar liet men de polders onderlopen. Zo kon de vijand strategische plekken niet bereiken. Maar nu is het op deze zaterdagochtend vredig en rustig in het dorp.

De blikvanger van Acquoy is natuurlijk de scheve kerktoren. Volgens de inwoners is ie zelfs schever dan die van Pisa. Al bij de bouw in de 15e eeuw ging het mis. Als je goed kijkt, kun je nog zien dat men toen wel de zaak heeft proberen te herstellen. Maar dat is dus niet gelukt.

Fort van Asperen

We verlaten het kleine dorpje Acquoy. Helaas is het dorpscafé gesloten. Het terras ligt er mooi bij, zo in het voorjaarszonnetje. Dus voorlopig moeten we de koffie met appeltaart nog missen. We zoeken daarom een lunchplek op de grasdijk. We kijken uit over de Linge. Achter ons staan de fruitboomgaarden. Met dit plekje is helemaal niets mis.

We vervolgen onze weg over de grasdijk richting het Fort van Asperen. Dit was strategisch gelegen aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Na de restauratie is het Fort vooral een plek voor culturele en culinaire evenementen. Bij het herstel heeft men een bijzondere koepel op het fort geplaatst. In de verte doet hij ons een beetje denken aan die van de Rijksdag in Berlijn.

Beunhaas

Vanaf de brug over de Linge hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. We zien de prachtig gerestaureerde stadswal. Plezierboten varen over de rivier langs mooi groene treurwilgen aan de waterkant.

Vlak voordat we het historische centrum van het plaatsje Asperen inlopen, zien we een ijskar staan. Daar gaan we graag even voor in de rij staan. Met het voorjaarszonnetje erbij en uit de wind genieten we van ons eerste ijsje dit jaar. We missen de appeltaart al helemaal niet meer.

Asperen is net zo’n rustig en vredig dorp als Acquoy. We lopen langs monumentale panden, allemaal in perfecte staat. De bomen in de straten staan volop in bloei. Het ziet er allemaal prachtig uit. Iets minder mooi toont de stompe molen zich aan ons. Volgens een bord is ie een aantal jaren geleden gerestaureerd. Blijkbaar heeft men daar een beunhaas voor gebruikt. Het dak staat op instorten, ramen zijn kapot, kozijnen verrot. Een boom groeit door de molen heen. Dat was geen vakwerk.

Het Dirk Willemsz Pad

Nadat we het voormalige stadhuis van Asperen zijn gepasseerd, lopen we over het Dirk Willemsz Pad. Een prachtig pad over de dijk. De Linge stroomt nu rechts van ons. Aan de andere kant van het pad zijn boomgaarden. Weer zo’n prachtig stukje bij de wandeling langs de Linge!

De naamgever van het pad had het niet zo getroffen. Dirk Willemsz had zich in 1569 bekeerd tot het Protestantisme. Hij hield in zijn huis bijeenkomsten om over zijn geloof te vertellen. De Spaanse bezetter was hier niet zo blij mee en nam hem gevangen. In de kerker vermagerde hij sterk. Bij het begin van de winter wist hij te ontsnappen. Hij vluchtte over het dunne laagje ijs. Zijn bewaker was veel dikker en zakte er doorheen. Dirk wist zijn bewaker te redden van de verdrinkingsdood. Men wilde hem daarom vrijlaten voor zijn goede daad. Maar de magistraten beslisten anders, hij eindigde op de brandstapel. Omdat er toen een harde wind stond, waaide het vuur regelmatig uit. Het werd een gruweldood voor de nobele Dirk Willemsz.

Wandeling langs de Linge eindigt in Leerdam

We zien de kerktorens en watertoren van Leerdam alweer in de verte liggen. Maar eerst lopen we nog over de grasdijk. Links van ons ligt een grote plas, het Galgenwiel. We ontdekken dat een Wiel een plas is die ontstaan is na een dijkdoorbraak. Weer wat geleerd vandaag! Aan het Galgenwiel staan een paar prachtige huizen. Wat een heerlijke plek om hier te wonen.

Dan lopen we Leerdam weer binnen. Via het haventje komen we uit bij de vestingmuur van de stad. Op de markt proberen we nog wat asperges te kopen. Maar helaas, die zijn uitverkocht. Leerdammer kaas is er nog voldoende. Want naast glas is Leerdam bekend om de kaas.

We kunnen terugkijken op een prachtige wandeling langs de Linge. Dit is echt de Betuwe op zijn mooist. Ondanks dat het nog aan het begin van april is, konden we al genieten van de prachtige bloesem. Vanaf half april zal het nog mooier zijn, wanneer de vele fruitboomgaarden helemaal in bloei staan. Maar ook buiten de bloesemtijd is dit zeker een wandeling om te onthouden.

Alle praktische informatie voor de wandeling langs de Linge

Hier vind je alles om goed voorbereid aan de wandeling langs de Linge te beginnen:

 

Routeinformatie wandeling langs de Linge

  • De wandeling langs de Linge is 14 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je de routebeschrijving alleen tegen betaling downloaden.
  • De route gaat vooral over verharde wegen en paden. Het eerste stukje vanuit Leerdam gaat over een drukke weg. Hier is het verstandig om links te lopen. Later zijn de verharde paden vooral het domein voor wandelaars en fietsers. Daar kun je ook op de grasdijk lopen. Vanaf Asperen naar Leerdam gaat het grootste deel over een onverhard pad.

Bereikbaarheid en parkeren

De wandeling langs de Linge start vanaf het treinstation in Leerdam. De route is dus uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Naast het station is een gratis parkeerplaats. Op de zaterdag gebruiken inwoners van Leerdam die ook om hun auto te parkeren als ze het centrum in willen. De parkeerplaats kan dan snel vol raken.

 

Horeca op de wandeling langs de Linge

Bij het start- en eindpunt van de wandeling loop je door het centrum van Leerdam. Hier vind je diverse horecagelegenheden. Onderweg kom je langs gasterij/tapperij Lingezicht in Acquoy. In coronatijd was dit gesloten. Hier kun je alleen met contant geld betalen. Bij het fort van Asperen ligt taveerne Kunstfort. Toen wij er langs liepen was het gesloten. De website van het fort geeft aan dat de opening eind april 2021 wordt verwacht. Verder hebben we niets kunnen ontdekken. Neem dus voor de zekerheid je natje en droogje mee als je de wandeling langs de Linge gaat maken.

Wil je de wandeling langs de Linge samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.