Een leuke, slechts 12 kilometer lange wandeling op de Utrechtse Heuvelrug is die naar de Kozakkenput bij Zeist. De wandeling voert ook door de gebieden Krakeling en Witte Hull. Wat de wandeling van het Utrechts Landschap leuk maakt is de afwisseling in het landschap. Zo heb je er jonge, gemengde bossen met onder meer dennen maar ook oude bossen met prachtige beuken en Amerikaanse eiken. En verder vind je er door bos omsloten akkers maar ook heidevelden waar soms schapen grazen.
Geschiedenis van de Kozakkenput
Het 91 hectare grote gebied van de Kozakkenput hoorde vroeger bij landhuis Beek en Royen uit begin 18e eeuw dat toen in strakke barokstijl werd aangelegd. De landheer liet er vervolgens lange, statige lanen door het bos maken. Een daarvan, het Laantje zonder Einde, voerde voorheen van Zeist naar Amersfoort. Het laantje lijkt nog steeds zonder einde te zijn. Vooral als je de wandeling hardlopend aflegt.
De Kozakkenput was er toen nog niet. Dit veranderde in 1804 toen luitenant-generaal Viesse de Marmont met zijn Frans-Bataafse manschappen oefeningen in het heidelandschap hield. Om over voldoende drinkwater te beschikken voor de drieduizend paarden en twintigduizend mannen liet hij dertig putten graven van tien meter diep om bij het grondwater te komen. Leuk detail: om zijn troepen in conditie te houden liet de luitenant hen ook de Pyramide van Austerlitz aanleggen.
Een van de dertig putten is de Kozakkenput. Die naam kreeg de put pas negen jaar later toen een huurlingenbataljon kozakken er bivakkeerde. Door hun wangedrag in Utrecht moesten de huurlingen hun heil elders zoeken.
De wandeling
Op twee plekken aan de wandeling ligt een parkeerplaats met een informatiebord en routekaart waar je de wandeling zou kunnen beginnen en eindigen. De grootste parkeerplaats bevindt zich vlakbij Manege Zeisterbos nabij de Krakelingweg. De andere vind je in het Zeisterbos bij het hertenkamp en vlakbij het landhuis Beek en Royen. Dit is nabij de rotonde waar de Woudenbergseweg heel toepasselijk overgaat in de Laan van Beek en Royen. Doorgaans is dit voor ons de start van de wandeling.
De kaart op het informatiebord bij de parkeerplaats toont een blauwe en een rode wandeling. De rode van zes kilometer voert alleen door de Zeisterbos. De blauwe wandeling gaat zowel door het Zeisterbos als door het gebied van de Kozakkenput. De blauwe route moet je dus volgen.
Het Zeisterbos waar het eerste deel van de wandeling door voert, was begin 19e eeuw dankzij de waterpartijen, slingerende paadjes en vele (stuif)heuvels al een populair wandelbos. Het bos dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, is een gevarieerd bosgebied met onder meer grove dennen. Enkele daarvan zijn al meer dan 200 jaar oud! Je hebt er verder vele vogelsoorten, waaronder de bosuil.
Als je eenmaal de Krakelingweg bent overgestoken volgt een heel ander landschap. Het eerste deel dat door het Krakelingse bos loopt, bevat wat jonger, gemengd bos met zowel hoge als lage begroeiing. De bossen worden afgewisseld met heidevelden en enkele waterpartijen. Af en toe grazen er op de heide grote kuddes schapen. De lage begroeiing bestaat onder andere uit struikhei, blauwe bosbes en rankende helmbloem. In het gebied komt ook de ransuil voor.
Vanuit de Krakeling kom je vervolgens op het Laantje zonder Einde uit. Hier pas start de wandeling door het gebied Kozakkenput. Het bos wat hier iets minder gevarieerd is, wordt afgewisseld met akkers waar je soms ook paarden ziet grazen. De blauwe route laat je vele smalle bospaden nemen. Je gaat zo vaak dan weer links en dan weer rechts dat je je oriëntatie snel kwijt raakt. Let daarom goed op de paaltjes die de blauwe route aangeven! Redelijk aan het eind van dit deel van de wandeling kom je eindelijk uit bij de Kozakkenput zelf. De keren dat wij hier kwamen wandelen stond er geen water in. In plaats daarvan vind je er grove dennen.
Snel na de Kozakkenput kom je weer uit op het Laantje zonder Einde. Je volgt deze langs Witte Hull waar je de andere parkeerplaats met informatiebord vindt. Hierna vervolg je het laantje tot aan de Jagersingel waar zowel de rode als de blauwe route je naar links leiden richting restaurant ‘t Jagershuys dat doorgaans vanaf 11.00u ‘s ochtends geopend is. Hier kun je terecht voor een heerlijk kopje koffie of iets dergelijks. Van daaruit is het een klein stukje nog lopen terug naar de parkeerplaats bij het hertenkamp.
Praktische zaken
Andere activiteiten
Het hele gebied rond het Zeisterbos en de Krakeling is ook populair onder mountainbikers en ruiters. Vooral in het gebied van Kozakkenput heb je vele ruiterpaden. De prachtig mooi aangelegde en uitstekend onderhouden mountainbikeroute, waar je als wandelaar overigens geen hinder van ondervindt, is de zogenaamde rode Zeist-route. Startpunt is bij het Jagershuys, camping de Krakeling of de parkeerplaats nabij het Beauforthuis bij Austerlitz.
Wandelen met de hond
Op de Krakeling moeten honden aan de lijn. Verder mogen honden los, mits onder appèl. Dit wordt goed aangegeven. Als je hond nog niet goed is afgericht, houd hem dan a.u.b. overal aan de lijn.
Wil je meer genieten van de natuur, maar denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
Wil je deze wandeling samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen
Online wandeltraining
Wil je meer genieten van de natuur, maar denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.