Wandeling rond kasteel Westhove op Walcheren
Wandeling rond kasteel Westhove op Walcheren
Op Walcheren, tussen de badplaatsen Domburg en Oostkapelle, ligt het fraaie kasteel Westhove. Maar niet alleen het kasteel maakt deze wandeling rond kasteel Westhove aantrekkelijk. De bossen van het natuurgebied de Manteling, de duinen en het uitzicht op zee zorgen voor een afwisselende wandeling in een mooi landschap vol hoogtepunten.
Bepakt en bezakt voor de wandeling rond kasteel Westhove
Op onze achtdaagse wandeling over het Nederlandse Kustpad in Zeeland lag kasteel Westhove op de route. We besloten een extra rondje te lopen rondom het kasteel. Want als je onze blogs leest, weet je dat we van kasteelwandelingen houden. Met een route langs wandelknooppunten sjokten we met onze grote rugzakken door een bijzonder natuurgebied. Met natuurlijk als kers op de taart een bezoek aan het kasteel Westhove.
Kasteel Westhove
Al gelijk hebben we een schitterende blik op het kasteel Westhove. Op deze zonnige dag in mei, zonder ook maar een zuchtje wind, schittert het kasteel in volle glorie. We besluiten gelijk om een kijkje binnen te nemen. Het kasteel is tegenwoordig een hostel. Het personeel denkt dan ook dat we willen inchecken voor een romantische overnachting in deze unieke omgeving. Dat zit er helaas voor hen en misschien ook wel voor ons niet in. Ons reisdoel voor vandaag ligt nog een stuk verder lopen.
Het terras aan de achterzijde van het kasteel is een echte rustplek. Veel bezoekers maken daar dankbaar gebruik van. Wij strijken er ook neer en genieten van de aanblik onder het genot van een verkoelend drankje. Eeuwenlang was het kasteel eigendom van de Abten van de Middelburgse Abdij. Hoe oud het kasteel precies is, weet niemand. Wel is bekend dat Floris V in 1290 al te gast was bij de abten op het kasteel.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog veroverden de watergeuzen het kasteel. Tijdens de strijd brandden grote delen van het kasteel af. De gebouwen van de vroegere voorburcht zijn als enige bewaard gebleven. Dus het kasteel zoals we het nu zien is veel kleiner dan vroeger. Vanaf de zeventiende eeuw deed Westhove dienst als buitenhuis van voorname Zeeuwse families. De reiger op een van de torens herinnert nog aan de tijd dat de familie Van Reigersberg het kasteel bezat.
De Orangerie van het kasteel Westhove is nu in gebruik van het museum Terra Maris. Als je interesse hebt in de Zeeuwse natuur en het landschap, wil je dit zeker bezoeken. Wij slaan dit vandaag over. Het is te mooi weer om naar binnen te gaan, vinden we.
Natuurgebied Manteling van Walcheren
De wandeling rond kasteel Westhove brengt ons in het bijzondere natuurgebied de Manteling van Walcheren. Volgens kenners is de Manteling het meest afwisselende kustgebied van de provincie. De smalle bosstrook fungeert als een echte dekmantel tegen de soms felle zeewind. Vrijwel nergens anders in Europa groeien loofbomen zó dicht op de kust.
Het natuurgebied bestaat uit oude buitenplaatsen, bossen, stukken duin, statige lanen en slingerpaadjes. Van de 17e tot de 19e eeuw woonden de Middelburgse notabelen er in de zomer in hun buitenverblijven.
We lopen eerst door een prachtig park langs een langgerekte vijver. De vele rododendrons staan prachtig in bloei. Over het water lijkt een romeinse brug uit de oudheid te liggen. Maar hij dateert uit de 19e eeuw. In die tijd had men er lol in om in tuinen allerlei decoratieve bouwsels te maken die geen functie hadden. Zo’n bouwwerk heette een folly.
Daarna verandert het landschap. We slingeren over kleine bospaden door een dichtbegroeid bos. In dit deel is het rustig. Op de brede en statige lanen bij het kasteel lopen veel meer wandelaars. Wel kruisen we enkele keren een fietspad. De fietsroutes in de Manteling blijken populair te zijn, want het aantal fietsers is niet te tellen.
Even later bereiken we een meer open duingebied. We horen de zee ruisen achter de duintoppen. Als we een klimmetje hebben gemaakt, kunnen we de zee ook zien. Er is nauwelijks golfslag, want de wind is minimaal. Dat zullen ze in deze regio niet vaak meemaken. Op het brede strand is het daarom lekker druk. Het mag dan begin mei zijn, maar dit is een echte stranddag voor velen.
Badplaats Domburg
De wandelroute raakt de randen van de ooit mondaine badplaats Domburg aan. Veel badgasten zijn op weg naar het strand. Anderen komen terug voor een smakelijke lunch op een van de gezellige terrassen. Wij gaan nu Domburg niet in. We hebben de badplaats al gezien op weg naar kasteel Westhove. Maar anders zouden we zeker nog even een afslag hebben genomen.
Domburg is een van de oudste badplaatsen van ons land. Veel van de historische gebouwen staan gelukkig nog te pronken in het centrum. De plaats was een belangrijk kuurcentrum in de 19e eeuw. Dat begon toen twee dames uit Middelburg geregeld met hun badkoetsen een zeebad namen. Het verkwikkende water en de schone zeelucht hadden een heilzame werking op hen. Een traditie was geboren.
Het prachtige licht op de zee en de duinen trok begin 20e eeuw veel kunstenaars naar Domburg. Vooral Piet Mondriaan en Jan Toorop kwamen er vaak en langdurig. Je kunt met een wandelroute hun bekendste schilder locaties bezoeken.
Het poldergebied
We verlaten de drukte van het gezellige Domburg. De route voert nu een stuk door het poldergebied in het achterland. Dit is een belangrijk akkerbouwgebied. Men verbouwt in deze streek veel uien en aardappelen. De Zeeuwse klei is een ideale voedingsbodem voor deze gewassen.
We lopen nu vooral over verharde wegen door de polder. Maar van verkeer hebben we nauwelijks last. Op de akkers werken de boeren hard. Ze zijn vooral bezig met het beregenen, want de grond is kurkdroog. Voor ons is dit zonnige weer bij onze wandelvakantie ideaal. Maar de boeren smeken om regen voor hun gewassen. Een boer vertelt ons dat de gewassen slecht kiemen en dat de oogst waarschijnlijk zal tegenvallen.
Wellicht dat veel boeren in deze regio daarom een minicamping zijn begonnen. Want tijdens ons rondje door de polder passeren we de ene na de andere camping. En de bezetting is zo vroeg in het seizoen meer dan goed. Bij bijna geen enkele camping zien we lege plekken. Dat compenseert wellicht een tegenvallende oogst bij deze droogte.
Geen kasteelovernachting
Dan doemt voor ons het kasteel weer op. Deze wandeling rond kasteel Westhove zit er voor ons op. Maar dat betekent niet dat we uitgewandeld zijn vandaag. We lopen verder richting onze eindbestemming voor vandaag.
Een romantische overnachting in het kasteel zit er dus voor ons niet in. Terwijl het ons een heerlijk idee lijkt om in een prachtig hemelbed in een torenkamer te mogen slapen. Waar de harnassen in de hoek staan en de wapenschilden aan de muur hangen. Toch blijkt het in werkelijkheid iets minder romantisch. De kamers hebben stapelbedden en het ziet er meer uit als een jeugdherberg. Dus misschien is het toch niet zo’n slecht idee om door te lopen.
Alle informatie over de wandeling rond kasteel Westhove
Deze knopenroute is in totaal 7 kilometer lang. Je kunt dit eventueel inkorten tot ruim 4,5 kilometer. In dat geval loop je rechtstreeks van knooppunt 82 naar knooppunt 85. Dit stuk is wel saai, want het gaat van begin tot eind langs een drukke verkeersweg.
Op Wandelzoekpagina staat een beschrijving van dit “knopenrondje”, inclusief een gps-track. Die laatste is niet echt nodig, je vindt de wandelknooppunten gemakkelijk.
Die zijn er zeker. Bij de ingang van kasteel Westhove staat een informatiebord met daarop drie gemarkeerde rondwandelingen van 1,5 kilometer tot 4 kilometer. Wij vonden deze routes onderweg echter slecht aangegeven. Vandaar dat we de lange knooppuntenwandeling hebben gemaakt.
Je kunt je auto (betaald) parkeren op de parkeerplaatsen Irma 1 en 2 aan de rand van Domburg. Op een zonnige dag in het hoogseizoen of in het weekend kunnen die vol zijn. Een alternatief is om te parkeren bij kasteel Westhove (betaald, met uitzondering van de wintermaanden). Je start dan de route bij knooppunt 85.
Buslijn 52 van en naar Middelburg stopt bij bushalte Villapark Domburg. Eventueel kun je ook uitstappen bij halte kasteel Westhove. In dat geval begin je de route bij knooppunt 85.
- In het kasteel Westhove is een zelfbedieningsrestaurant. Ga bij mooi weer zeker op het fraaie terras in de kasteeltuin zitten.
- Museum Terra Maris heeft een museumcafé
- Strandpaviljoen Strand 90 ligt vlakbij de route. Vooral de zelf gerookte zalm is een delicatesse.
- De wandeling schampt de randen van badplaats Domburg. Daar vind je veel leuke horecagelegenheden.