Wandeling rondom ’s-Heerenberg in het Montferland

Wandeling rondom ’s-Heerenberg in het Montferland

Home » Nederland » Wandeling rondom ’s-Heerenberg in het Montferland

In het heuvelachtige Montferland is ’s-Heerenberg een gezellige stad met een bijzondere historie. Ons weekend hier kan niet beter starten met deze prachtige wandeling rondom ’s-Heerenberg. We beleven het ene na het andere hoogtepunt. En dat is ook letterlijk: het Montferland in de Gelderse Achterhoek is een on-Nederlands heuvelachtig gebied. Een groot deel van het Montferland is het prachtige Bergherbos. Daar loopt deze wandeling doorheen.

Start van onze wandeling rondom ’s-Heerenberg

We zijn vroeg vertrokken uit Amsterdam, want er wachten 17 pittige wandelkilometers op ons. Als we onze auto in ’s-Heerenberg parkeren, is het prachtig weer. Het zonnetje schijnt flink, de temperatuur is niet te hoog. Ideaal om te wandelen in de heuvels.

In het centrum passeren we een groep oudere mannen die bij een monument het dagelijkse nieuws met elkaar doorneemt. Wij mengen ons niet in de discussies, maar het gaat er verhit aan toe. Verder is het rustig in dit fraaie stadje. Het historische centrum heeft fraai gerestaureerde gebouwen. Normaal gesproken trekt de stad veel toeristen, maar dit jaar is alles anders.

’s-Heerenberg kreeg in 1379 stadsrechten van Willem van den Bergh. Hij zetelde in het kasteel Huis Bergh. Daar is de stad het meest bekend om. Maar natuurlijk ook van de prachtige omgeving. Al snel verlaten we het centrum en lopen over de oude vestingwal richting het imposante kasteel.

Huis Bergh

Vanuit de vestingwal hebben we een mooi uitzicht op het historische deel van ’s-Heerenberg. Even verderop staat het imposante kasteel Huis Bergh. Dit is een van de grootste waterburchten in Nederland. De historie van het kasteel gaat terug tot 1250. Het was lange tijd het stamslot van de graven van Bergh.

Het kasteel is beroemd om de vele Italiaanse schilderwerken. Ook heeft het kasteel een uitgebreide collectie middeleeuwse handschriften. Een rijke textielfabrikant, die begin 20e eeuw eigenaar werd van het kasteel, heeft de kunstcollectie sterk uitgebreid. Maar daarvan kunnen we nu niets zien, want het kasteel is gesloten. Ook het binnenterrein is afgesloten. We zien dat de vlag halfstok hangt. Later horen we dat een voormalig kasteelheer onlangs is overleden. Vandaag vindt een herdenkingsplechtigheid plaats op het kasteel.

Glooiende landschappen rond Stokkum

Na de stadswal lopen we een lange laan in. Het blijkt het favoriete hondenuitlaatgebied te zien van de inwoners van ’s-Heerenberg. Werkelijk iedereen die we zien, loopt met een hond. Maar druk is het zeker niet. We passeren een mooi gelegen wijngaard op de flanken van de heuvels van het Montferland.

Rondom het kleine plaatsje Stokkum lopen we door glooiende akkerbouwlandschappen. De boeren zijn druk in de weer om het land klaar te maken voor een nieuw oogstjaar. En dat betekent ook veel gier uitrijden over het land. Zo ruiken we ook dat we in een landelijke omgeving zijn.

Uitkijktoren op de Hulzenberg

Dan doemt de eerste berg op: we beklimmen de Hulzenberg. Met een hoogte van 83 meter is het een van de hoogste punten in het Montferland. Het is een pittig klimmetje, maar gelukkig duurt zo’n beklimming nooit erg lang.

Bovenop de Hulzenberg wacht ons nog een klimmetje: er staat een uitkijktoren die geopend is. Natuurlijk willen we de omgeving vanaf dit hoge punt bewonderen. Het uitzicht is op deze heldere dag perfect. We kijken ver in Duitsland, zien Doetinchem liggen en zelfs het Rijk van Nijmegen is in de verte zichtbaar.

Het prachtige Bergherbos

Vanaf de Hulzenberg dalen we weer flink af. We lopen nu echt middenin het prachtige Bergherbos. Wat een rust treffen we hier aan. Af en toe zien we een andere wandelaar, een ruiter of een mountainbiker op het speciale mountainbikeparcours. Maar verder is het stil, doodstil. We horen geen enkel omgevingsgeluid, behalve het kwetteren van de vogels. En de spechten die enthousiast hameren met hun snavel op de boomstammen.

De paden zijn dan weer eens lekker breed, dan weer slingerachtig door het grillig gevormde bos. We zien op sommige plekken grote witte plastic kokers staan in het bos. We hebben geen idee waarvoor die zijn. Als we kijken, zien we dat het een bescherming is voor jong aangeplante sparretjes. Zo krijgen ze de kans tot wasdom te komen. En kunnen de beesten zich niet tegoed doen aan een jong plantje.

Montferland op

We krijgen bij onze wandeling rondom ’s-Heerenberg nog een klimmetje voor de kiezen. We lopen de Montferland op. Met ruim 66 meter behoort deze berg ook tot de hogere toppen van de regio. En hij is de naamgever van de streek.

Het hele gebied Montferland ligt tussen de Duitse grens, Didam, ’s-Heerenberg en Doetinchem. Er komen maar liefst 18 heuvels voor in het gebied. De hoogste is de Hettenheuvel. Met een top van 92 meter behoort de Hettenheuvel tot een van de hoogste bergen in Nederland. Tenminste, als we Zuid-Limburg niet meetellen.

We zien bij onze wandeling rondom ’s-Heerenberg regelmatig informatie over de Montferlandse Toppen-wandeling. Al wandelend beklim je de 18 toppen in het Montferland. Een leuk idee. Maar de 43 kilometer lange tocht is te veel voor een dag en ons programma zit al zo overvol. Een goede reden om nog eens terug te komen hier. Lopers van het Pieterpad komen ook door het Montferland. Op onze wandeling passeert een jongen met een forse rugzak ons. Hij wil zeker een aantal dagen van het Pieterpad achter elkaar lopen, zoveel bagage heeft hij bij zich.

Terug na onze wandeling rondom ’s-Heerenberg

Via een lange brede boslaan lopen we vanaf onze laatste berg terug naar ’s-Heerenberg. Ook hier komen we niemand tegen. We hebben werkelijk een rustig wandelgebied bezocht. Terug in de stad lopen we nog even naar het oude centrum. Onderweg komen we weer langs het monument waar we vanochtend onze wandeling begonnen. De mannenpraatclub zit er nog. Blijkbaar is er veel te bespreken vandaag. Zouden ze het misschien hebben over de oude overleden kasteelheer van Huis Bergh?

Wij komen moe en voldaan bij de auto terug. Ons weekend in het Montferland had niet beter kunnen beginnen. Deze wandeling rondom ’s-Heerenberg is een absolute topper!

Wandeling rondom ‘s-Heerenberg: alle praktische informatie

Hier vind je alles wat je wilt weten over de wandeling rondom ’s-Heerenberg:

Route-informatie

  • De wandeling rondom ‘s-Heerenberg is 17 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden.
  • De route gaat voor het grootste gedeelte over onverharde bospaden. Alleen een klein stukje in het begin en het einde loop je op asfalt in het stadje. Bedenk dat de wandeling door een heuvelachtig terrein gaat. Er komen enkele korte klimmetjes in voor.
  • Heb je nog geen goede wandelconditie? Volg dan een online trainingsprogramma bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Zij heeft uitgekiende online trainingsprogramma’s opgezet voor wandelaars van verschillende niveaus.

Bereikbaarheid en parkeren

De wandeling rondom ’s-Heerenberg start in het centrum. Je kunt je auto gratis parkeren op de diverse parkeerterreinen. Met het openbaar vervoer is de stad wat lastiger te bereiken. De beste optie is met de trein naar Doetinchem. Daar neem je de bus naar ’s-Heerenberg, halte Molenpoort (lijn 24).

Horeca op de wandeling rondom ‘s-Heerenberg

In de stad vind je diverse horecagelegenheden. Tijdens coronatijd is er vanzelfsprekend alleen een take-away-service mogelijk. Verder kom je op de route geen café tegen. Wel ligt, iets van de route, uitspanning ’t Peeske. Een gezellige plek in een mooie omgeving. Maar dan heb je het grootste deel van de wandeling rondom ’s-Heerenberg al achter de rug. Neem dus zeker zelf ook wat mee.

Overnachten in ’s-Heerenberg

  • De omgeving van ’s-Heerenberg is zo mooi, dat je hier zeker een lang weekend actief kunt zijn. Wij overnachtten in een simpele maar schone blokhut in het centrum van ‘s-Heerenberg voor een lage prijs. We hadden een uitstekend bed, een fijne douche en een goed gevulde koelkast met ontbijtspullen voor de eerste dag. Koken in de blokhut was niet ideaal (2 kleine pitjes en weinig pannen). Maar gelukkig waren er goede restaurants in de buurt met een afhaalmogelijkheid. De supermarkt was op loopafstand van ons onderkomen.
  • Wil je in een hotel slapen? Dit is het overzicht van beschikbare accommodatie in ’s-Heerenberg.

Wil je de wandeling rondom ‘s-Heerenberg samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.