Een heerlijke wandeling met oer-Hollandse landschappen. Dankzij het prachtige uitzicht over de groene weilanden, de vele slootjes, waar je zelfs een keer met een zelfbedieningsvlot overheen moet en de fraaie wolkenpartijen, is dit een heerlijke wandeling rondom Woerden. De hele tocht is 17 kilometer lang, maar je verveelt je geen enkel moment!
Woerden: startpunt van de wandeling
Deze wandeling begint in de Utrechtse plaats Woerden. Ik kende de stad alleen van de grote distributiecentra langs de snelweg. Maar Woerden blijkt een echte vestingstad te zijn. Nog steeds kun je de stadsmuren, singels en bastions van het oude Woerden zien.
In vroeger tijden was Woerden zelfs het militair hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie. In het Arsenaal in de stad was al het militair materieel opgeslagen. Nu is de blikvanger in Woerden het kasteel. Dit kasteel uit de 15e eeuw is vierkant van vorm, heeft een ophaalbrug en drie ronde en één rechthoekige toren. De slotgracht is lange tijd gedempt geweest, maar het kasteel ligt nu weer grotendeels door water omgeven op een schiereilandje in de singel, naast de Sint-Bonaventurakerk.
Het kasteel heeft diverse bestemmingen gehad. Zo was het een tijd het centrale kledingmagazijn van het Ministerie van Defensie. Nu heeft het kasteel een horecabestemming. Het is daarnaast een gewilde trouwlocatie.
De wandeling rondom Woerden
Het eerste deel van de wandelroute gaat door het oude en gezellige centrum van Woerden. Je ziet mooie panden en prachtige singels. Langs de singels liggen fraaie parkwandelpaden met een mooi uitzicht op de statige panden in dit deel van Woerden.
Na het verlaten van de vesting Woerden lopen we langs wat grasvelden en sportvelden. Al snel doemt het eerste zogenaamde “klompenpad” op. Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze voeren over onverharde paden, langs boerenerven en over landgoederen.
De Veenweiden door
In dit deel van het Groene Hart wordt het landschap bepaald door de veenweidegebieden. Al vanaf het jaar 1000 ontstonden hier verkavelingspatronen. In dit deel vind je veel langgerekte kavels. De wandeling gaat hier echt verder door de weilanden. Gelukkig was het tijdens onze tocht goed te belopen. Na langere periodes van regen kan dit deel van de wandeling door drassige stukken gaan en zijn waterdichte wandelschoenen geen overbodige luxe.
Langs de weilanden zien we veel slootjes en oeverwallen. Een van de sloten moeten we oversteken. Dat doen we op een bijzondere manier: met een zelfbedieningsvlot trekken we ons naar de overkant van een brede sloot. Als er ijs ligt en het is nog niet dik genoeg om erover te lopen, is er gelukkig een bruggetje iets verderop. Dit deel van de wandeling gaat door een vogelbroedgebied. Daarom is er tijdens het broedseizoen (van 1 april tot 1 juli) een omleidingsroute, zodat de vogels ongestoord kunnen broeden.
Verderop zien we veel mensen kanoën door de slootjes. Even later komen we allemaal mensen tegen die klompengolf spelen in de weilanden. Het blijkt dat zij een bedrijfsuitje hebben geboekt bij activiteitenborderij de Boerinn. Op deze boerderij kunnen we aan het water heerlijk genieten van het zonnetje en een lekker bakje koffie.
Over het Jaagpad
Het laatste stuk van de wandeling gaat over het zogenaamde Jaagpad langs de Oude Rijn. Met een jaagpad konden de boten, ook als ze geen wind in de zeilen hadden, toch varen. Ze werden dan over dat jaagpad getrokken door paarden of mensen. En omdat tot ver in de 19e eeuw het vervoer over water de snelste manier van transport was, werd dit jaagpad veel gebruikt. Het jaagpad ligt er al sinds halverwege de 17e eeuw. Het verbindt Utrecht, via Woerden, met Leiden.
Tijdens de wandeling liepen we zo’n 5 kilometer over het Jaagpad terug naar Woerden. Op deze zonnige zondag was het erg rustig. Ook op de provinciale weg die langs de Oude Rijn voert. We konden dus heerlijk genieten van een prachtige omgeving. Daarnaast zagen we prachtige huizen langs de waterkant liggen. En dan komt de toren van de Bonaventurakerk weer in beeld, we naderen langzaam de bebouwde omgeving. Zo komt er een einde aan een heerlijke wandeling rondom Woerden.
De wandeling rondom Woerden: praktische zaken
- De totale route van deze wandeling rondom Woerden is 17 kilometer. Met een uitstekende routebeschrijving is het niet moeilijk om de juiste route te lopen. Sinds 2021 kun je routebeschrijving alleen tegen betaling downloaden. Vind je dit te lang, kies dan voor de wandelingen “houtdijkenpad of “graveslootpad”. Deze routes gaan ook door het veenweidegebied rondom Woerden, maar zijn korter.
- Het officiële startpunt van de wandeling ligt in het centrum van Woerden, vlakbij het NS-station. Deze wandeling rondom Woerden is dus perfect bereikbaar met het OV. De routebeschrijving begint al bij het verlaten van het stationsgebouw.
- Als je met eigen vervoer komt, kun je de route ook ergens anders starten. Wij hadden de auto in Kamerik geparkeerd en zijn vanaf hier begonnen met de wandeling rondom Woerden.
- De wandeling voert door een vogelbroedgebied. In de periode 1 april tot 1 juli mag je hier niet lopen om de vogels niet te storen. Er is een omleiding aangegeven. Die gaat over de verharde weg van Woerden naar Kamerik.
- Ongeveer 70% van de tocht loop je door weilanden en onverharde paden. De rest gaat over verharde paden.
- Langs de route liggen enkele horecagelegenheden, zoals het al genoemde Boerinn. In Kamerik kun je ook een kopje koffie drinken. Vanaf dat punt kom je niets meer tegen totdat je weer in Woerden bent. Daar kun je op voldoende plekken weer lekker nagenieten van een fraaie wandeling.
Goede en waterdichte wandelschoenen zijn noodzakelijk als je door de veenweiden loopt. De grond kan na een periode van regen zeer drassig zijn.
Wil je deze wandeling rondom Woerden samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.