In deze blog
Natuurreservaat Malingsbo-Kloten
Malingsbo-Kloten is een van de grootste natuurgebieden in Midden-Zweden. Mensen kom je er nauwelijks tegen, want de regio is nauwelijks bewoond. Het gebied bestaat uit meren, rivieren, bossen en heuvels.
Wild komt wel voor in het natuurgebied. Er leven elanden en lynxen, maar ook beren en wolven. Maar de kans om oog in oog te staan met een van deze dieren is niet groot. Ze leven teruggetrokken en komen niet massaal voor in het natuurreservaat.
Het gebied kent twee dorpen: Kloten en Malingsbo. Voor veel Nederlanders die het eerste dorp bezoeken, is een selfie met het plaatsnaambord bijna een vanzelfsprekendheid. Wij hebben het dorp niet gezien en hoefden die verleiding daarom niet te weerstaan.
De dorpen Kloten en Malingsbo ontstonden in de zeventiende eeuw. Toen vestigden Finse kolonisten zich in die plaatsen. Zij waren met belastingvoordelen gelokt om hout te kappen in het bos, de grond geschikt te maken voor landbouw en graan te gaan verbouwen. De dorpen zijn nu meer gehuchten. In Kloten wonen slechts tientallen mensen. Terwijl er in de hoogtijdagen van de bosbouw wel 1.000 mensen woonden.
Onze uitvalsbasis: Kloten Nature Resort
Vanuit de hoofdstad Stockholm rijden we in iets meer dan twee uur naar het Kloten Nature Resort. Dit kleinschalige vakantiecomplex is onze uitvalsbasis voor de eerste kennismaking met de natuur van Dalarna. En het is absoluut geen straf om daar te verblijven. Het resort is prachtig gelegen aan het meer Långvattnet. De houten cottages liggen verspreid over het park. Dit keer zijn ze niet traditioneel rood, zoals veel huizen in Zweden, maar fraai grijs geverfd.
We melden ons bij de receptie waar de eigenaresse ons vriendelijk ontvangt. Ze neemt ons mee naar het restaurant. Geheel volgens de Zweedse traditie genieten we daar van een “Fika”: koffie met wat lekkers erbij. Gelukkig gaan we de komende dagen actief zijn, want al die zoetigheden zijn te lekker om te laten staan. Het uitzicht vanaf deze plek op het meer is ronduit fantastisch. Later vanavond zullen we overigens nog een fraaier uitzicht beleven, als de zon ondergaat.
Wij verblijven in een houten cottage, die van alle gemakken is voorzien. Een geweldig onderkomen midden in de natuur. Naast de cottages biedt het resort plaatsen voor caravans en campers aan. En voor een ultieme natuurervaring kun je ook gaan “glampen”. Overnachten in een tent met een comfortabel bed, prachtig gelegen aan het meer. Dat moeten we de volgende keer maar eens proberen.
Onze wandeling vanaf Kloten Nature Resort
Met de app van Komoot hadden we al een wandeling gevonden die langs Kloten Nature Resort loopt. Een niet al te lange route, maar wel een die langs diverse meren loopt en door bossen gaat. Een mooie manier om de natuur van Malingsbo-Kloten te ontdekken.
We trekken snel onze outdoorkleding aan. Het is vandaag ideaal wandelweer. Het zonnetje schijnt regelmatig en de temperatuur is zo’n graad of 19. Dikke jassen en regenkleding kunnen we thuis laten, gelukkig.
Als we de deur van onze cottage dichttrekken, blijkt hoe dicht we bij de route van de wandeling verblijven. In een mum van tijd bevinden we ons op het juiste spoor. We lopen noordwaarts en laten de laatste cottages snel achter ons.
Door immense naaldboombossen
Gelijk vallen ons de grote naaldbomen op. Sparren, lariksen en dennen bepalen het beeld. Het eerste stuk lopen we over een mooi onderhouden pad, dat lekker breed is om naast elkaar te lopen. Dat verandert overigens al snel. De paden worden smaller en kronkelen door de bossen. Dan merken we ook dat het de afgelopen tijd minder mooi weer is geweest. Onze route wordt drassiger en we moeten op enkele punten goed opletten hoe we de grootste modderpoelen kunnen omzeilen. Het meer ligt iets oostelijker van ons. Af en toe vangen we een glimp van het glinsterende water op tussen de bomen.
Het is hier onbeschrijflijk stil. We komen geen andere wandelaars tegen. Wild kunnen we ook niet ontdekken. Toch ontwaren we op sommige plekken keutels. Het wild moet er dus wel zijn, maar houdt zich voor ons gedeisd. Is ook maar beter, want we zouden niet weten wat we moeten doen als er ineens een lynx of eland opduikt. Of nog erger, een beer of wolf.
Wel valt ons oog op een fraai houten huis, helemaal verscholen in het bos. Het is verlaten en zo te zien al tijden niet bewoond geweest. Wel een geweldige plek voor een natuurliefhebber die van ultieme rust om zich heen houdt.
Droge voeten op de gravelweg
Nog weer een stukje noordelijker gaat de route direct langs het meer Dat zorgt voor wat moeilijke passages. De combinatie van veel grondwater, regen van de afgelopen weken en de naweeën van een storm die onlangs Zweden en Noorwegen trof, maken sommige stukken onbegaanbaar. Gelukkig is er een uitwijkmogelijkheid nabij. Pal naast ons pad ligt een gravelweg. Wij besluiten daarom even een stukje over deze gravelweg te lopen. Dat zorgt voor minder modderige schoenen en houdt onze voeten keurig droog.
Het is onze eerste gravelweg die we in Zweden tegenkomen. Zeker in dunbevolkte gebieden in het midden en noorden van het land komen deze wegen voor. Tijdens onze roadtrip verder door Zweden zullen we daarom ongetwijfeld nog wel eens over een gravelweg rijden. Nu is er overigens geen verkeer te bekennen. En dat blijft zo tijdens de rest van de wandeling. Want hoewel we de gravelweg al snel weer kunnen verlaten, loopt onze wandelroute er vlak langs.
Langs meren
We laten het meer van Långvattnet langzaam achter ons en bereiken het meest noordelijke punt van de route. Daar buigen we terug en lopen een stukje over de gravelweg. Nu is dit gepland, want de route leidt ons over deze weg. Maar niet voor lang, want al snel stuurt de navigatie ons het bos in. We lopen langs de noordkant van een ander meertje. Hoe het heet? Geen idee. Op plattegronden is het niet genoemd, zelfs niet op Google Maps. Blijkbaar hadden de Zweden geen inspiratie om de meer dan 100.000 kleine en grote meren allemaal van een naam te voorzien. Begrijpelijk overigens.
Maar dat maakt dit meer er niet minder om. De schittering van de zon in het rimpelloze water is bijzonder. Langs de oever groeien bijzondere mossen en rietkragen. Het beeld blijft op ons netvlies hangen, zo fraai is het.
De route gaat verder door het bos. Het meer ligt inmiddels achter ons. Door het bos slingeren we over smalle paden verder zuidwaarts. Volgens onze app moet er nog een klein meertje op de route liggen. En inderdaad, daar glinstert het water al in de zon. Hier treffen we mensen aan, echte natuurliefhebbers die er kamperen. Vader en zoon grillen enkele vissen op de barbecue. Ongetwijfeld hebben ze die zelf gevangen, want de hengels staan tegen een boom. Even verderop zit opa aan een picknicktafel. Hij heeft alles in gereedheid gebracht voor een late lunch of vroeg diner. Een geweldige plek, met een mooi uitzicht op het meer.
Terug naar Kloten Nature Resort
Het is nog maar een klein stukje lopen naar onze cottage. De parkeerplaatsen raken leeg, bij de huisjes zien we ook weinig mensen meer. Het weekend zit er voor de meesten weer op. Waarschijnlijk zijn ze al op weg naar Stockholm, om zich weer in het drukke stadsleven te storten. Maar de afgelopen dagen hebben ze zich ongetwijfeld te goed gedaan aan de volstrekte rust die er op Kloten Nature Resort en omgeving heerst. Wat is dit een lekkere plek om eens even helemaal te ontstressen!
Mijn vrouw besluit nog een koele duik te nemen in het meer. Ik bewaar dat voor een volgende keer. Toch heb ik volgens haar wat gemist. Het kraakheldere water bood een unieke kijk op de onderwaterwereld met diverse vissen. En met een kwartiertje in de hottub voelde ze zich weer helemaal herboren.
Het diner in het restaurant van Kloten Nature Resort is voortreffelijk. Bijzondere lokale specialiteiten verschijnen op onze borden. Prachtig gepresenteerd en de smaakbeleving is uniek. Net als het uitzicht. De zon zakt steeds lager en zorgt voor een intense gloed op het water. Na afloop spoeden we ons gelijk naar buiten. En daar maken we een fantastische zonsondergang mee. We maken veel foto’s, want met de minuut lijkt de lucht nog mooier gekleurd te worden. Het is een prachtige afsluiting van een eerste heerlijke dag in Dalarna!
Andere wandelmogelijkheden
We hebben deze wandeling gevonden op de app van Komoot. Maar er zijn meer mogelijkheden om te wandelen in de omgeving van Kloten Nature Resort. De mensen van het resort kunnen je daarbij zeker adviseren. Zo is er bijvoorbeeld de Malingsbo-Klotenleden. Dit is een grote rondwandeling van ongeveer 45 kilometer. Daarbij zie je de mooiste plekken van het natuurreservaat. Deze wandeling kun je het beste opknippen in minimaal twee of drie wandeldagen.
Voor de fervente wandelliefhebber die graag meerdaagse tochten maakt, is Kloten Nature Resort het startpunt van de beroemde Bergslagsleden. Dit is een wandelroute van 280 kilometer, verdeeld over 17 etappes. De eerste etappe start in Kloten, niet ver van het Kloten Nature Resort. Dat is volgens de eigenaresse ook de mooiste dagwandeling tijdens de hele Bergslagsleden. We hebben deze LAW niet gelopen, dus kunnen niet bevestigen of zij gelijk heeft.
Als je meer wilt lezen over de vele wandelmogelijkheden in Dalarna, dan is deze wandelgids van Dalarna een onmisbare bron van inspiratie.
Andere outdoormogelijkheden bij Kloten Nature Resort
Het natuurgebied Kloten-Malingsbo Nature Reserve is door de rust en het prachtige landschap ideaal om heerlijk actief te zijn in de natuur. Naast wandelen kun je er nog veel meer dingen ondernemen.
Met zoveel meren is het verleidelijk om in roeiboot of een kano te stappen en rond te peddelen over het uitgestrekte water. Het is zelfs mogelijk om meerdaagse kanotochten te maken waarbij je overnacht in de natuur. Maar dat is voor de echte sportievelingen die ook geen moeite hebben met primitief kamperen.
Er zijn diverse fietsroutes mogelijk. Daarbij is het wel handig om dit te doen met een mountainbike of gravelbike. Sommige routes lopen over gravelwegen en daar zijn wat bredere banden wel zo fijn.
Praktische informatie over de wandeling bij Kloten Nature Resort
De wandeling zoals we die in de app van Komoot hebben gevonden, is 12,3 kilometer lang. Onze wandeling was iets korter, omdat we gestart zijn vanaf Kloten Nature Resort in plaats van het dorp Kloten.
In de app van Komoot kun je deze wandeling vinden.
Deze wandeling is niet gemarkeerd.
Dalarna is gemakkelijk bereikbaar vanuit Göteborg, Oslo of Stockholm.
Vanaf Stockholm duurt het iets meer dan twee uur om naar Kloten Nature Resort te rijden.
Dalarna is ideaal om te verkennen met je eigen auto of camper. Wanneer je naar Zweden reist, kun je gemakkelijk de ferry van Scandlines nemen. Deze vertrekt vanuit Puttgarden in Noord-Duitsland. Je komt aan in Rødby, Denemarken. Vanaf daar rijd je via Kopenhagen en de Öresundbrug gemakkelijk naar Malmö in Zweden.
Nee, deze wandeling is beslist niet zwaar. De paden zijn over het algemeen goed begaanbaar. Alleen kunnen delen van de route wat drassig zijn na regenval. Zorg daarom voor waterdichte schoenen. De hoogteverschillen zijn beperkt. De route voert bijna helemaal over onverharde bospaden en een deel over een gravelweg.
Nee, onderweg kom je niets tegen. Maar in het restaurant van Kloten Nature Resort kun je voor- en achteraf wat gebruiken. Daarbij geniet je van een prachtig uitzicht over het meer.
Wat ons betreft is Kloten Nature Resort de perfecte plaats om het natuurreservaat Malingsbo-Kloten te ontdekken. En als je deze wandeling wilt maken, start je vanaf je voordeur.
Op uitnodiging van Visit Dalarna bezochten we diverse natuurparken en bezienswaardigheden in de regio. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.