Wandeling over de Veluwezoom: bekroond tot mooiste NS-tocht

Wandeling over de Veluwezoom: bekroond tot mooiste NS-tocht

Home » Nederland » Wandeling over de Veluwezoom: bekroond tot mooiste NS-tocht

De Veluwezoom was een voor ons nog onbekend natuurgebied in Nederland. Nu we hier een paar dagen hebben vertoefd, kunnen we zeggen: wat hebben we al die jaren veel moois gemist! Het glooiende landschap met fraaie bossen en de uitgestrekte heidegebieden is een waar eldorado voor de wandelaar, fietser en mountainbiker. De wandeling over de Veluwezoom is ooit door de NS-reizigers uitgeroepen tot mooiste NS-wandeling. We kunnen ze helemaal gelijk geven: dit is met recht een met goud bekroonde wandelroute!

Nationaal Park de Veluwezoom

De Veluwezoom was in 1930 het eerste natuurgebied dat werd uitgeroepen tot Nationaal Park. Het is met ruim 5000 hectare niet het grootste Nationale Park van ons land. Maar de grote afwisseling in landschappen en het hoogteverschil zorgen wel voor een uniek stuk natuur in Gelderland. Het is een gebied waarin veel herten, reeën en wilde zwijnen voorkomen. De kans dat je die ontmoet, is niet zo groot. Maar schotse hooglanders, schapen en IJslandse paarden zul je zeker wel zien op de Veluwezoom.

Het aantal wandel- en fietspaden op de Veluwezoom is groot. Dat zorgt ervoor dat je op doordeweekse dagen plekken kunt ontdekken waar je je alleen voelt. In de weekenden is het anders. Dan zijn de parkeerplaatsen overvol, zeker bij mooi weer. Het is daarom verstandig om de weekenden te mijden als je wilt genieten van de Veluwezoom.

Onze wandeling over de Veluwezoom start in Dieren

Dit is een NS-wandeling, dus begin- en eindpunt liggen bij een treinstation. Wij zijn met de auto en parkeren die in de moderne en afgesloten P&R naast het station. Er is plaats voor heel veel auto’s. Parkeren is dus geen probleem in een bijna lege overdekte ruimte. En daarboven ligt een net zo groot parkeerdek zien we even later. Hier staat helemaal geen auto.

Via een paar straten naderen we de rand van Dieren. Hier gaan we echt de natuur in. We lopen over een pad langs wat volkstuinen. Er hangt een bord Coronaweg bij een van de tuinen aan de rand van het pad. We hopen dat het een verzuchting is, want wat ons betreft mag dat virus nu wel eens verdwijnen.Of leidt dit pad naar meer besmettingen?

Onzalige Bossen

Het eerste stuk gaat door de Onzalige Bossen. Wij vinden het echter zalig om hier te lopen. We lopen over kaarsrechte koningswegen. Ooit aangelegd voor Koning Willem 1. Hij was een fervente jager en dit was zijn favoriete jachtterrein.

Maar liefst veertien van die boswegen komen samen op de Carolinaberg. Vanaf het middelpunt hebben we een prachtig uitzicht op al die paden. En de bankjes staan zo mooi opgesteld, dat we hier gelijk onze eerste koffiepauze inlassen.

We lopen verder door een afwisselend bos. Dan weer mooie beukenlanen, daarna verder over kronkelende paadjes door eikenbossen. Verder zien we wat berkenbosjes en bossen met alleen maar naaldbomen.

Die prachtige Onzalige Bossen waren vroeger minder veilig. Een gefrustreerde ridder, afgewezen om te mogen trouwen met de dochter van een kasteelheer, zaaide dood en verderf met zijn roversbende. Daar danken deze bossen dus hun naam aan.

De Posbank

Dan verlaten we het bos en komen aan op een van de mooiste heidevelden van Nederland: de Posbank. Prachtige glooiende landschappen met heide ontvouwen zich voor ons. De hoogteverschillen zijn groot en het uitzicht doet on-Nederlands aan. Vanuit het uitzichtpunt bij het Paviljoen de Posbank hebben we een fantastisch uitzicht op de omgeving. We zien tal van brede en smalle paden slingeren door het gebied.

Bij het Paviljoen zien we ook hoe het gebied aan zijn naam komt. De heer Pos heeft als voorzitter van de ANWB veel gedaan voor de natuur. Bij zijn jubileum kreeg hij op deze plek een bank aangeboden. Zo stond er ineens een Posbank. En in de loop der jaren noemde men het gebied in de volksmond ook zo.

We dalen af en pakken de mooie paden die slingerend een weg vinden door het imposante heidegebied. Maar het blijft niet alleen bij dalen. De hoogteverschillen hier zijn best groot. De hoogste piek ligt op ruim 100 meter. Daarmee is het na de heuvels in Zuid-Limburg de hoogste “berg” van ons land. Dus af en toe wordt het pittig klimmen. Door het fantastische uitzicht is het geen straf, maar eerder een feest om hier te mogen lopen.

Omdat het zonnetje lekker schijnt, benutten we bijna iedere bank om vitamine D op te doen. Maar natuurlijk ook om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de prachtige panorama’s. Vanaf de hoge punten kunnen we zelfs tot in Duitsland kijken.

Beekhuizerdal

Langzaam maar zeker verlaten we het heidelandschap. We naderen het landgoed Beekhuizen. Hier lopen we weer in het bos, met veel beukenlanen en naaldbossen. Een tijd lopen we langs een parkachtig aandoend dal van de Beekhuizenzebeek. Lang geleden schijnen hier veel molens te hebben gestaan voor papierproductie. Die zijn nu allemaal weg. Wel zien we nog mooie vijvers op het landgoed. Er moeten zelfs watervallen zijn, maar die ontdekken we niet.

Dan horen we het geronk van kettingzagen. We zien mannen, sommigen op aardige leeftijd, driftig in de weer om een boomstam in mooie “plakken” te zagen. Enkelen dragen een vest van het houtgilde, het ziet er professioneel uit. Anderen staan met een grote bijl klaar om daarna het hout te klieven. Ze hebben de omgehakte boom gekocht van de stichting voor een zacht prijsje. Onder de voorwaarde dat ze zelf de boom verwerken en afvoeren. Als ze klaar zijn, kan de openhaard weer maanden branden.

De wandeling over de Veluwezoom eindigt in Velp

Vanuit het landgoed komen we uit aan de rand van Velp. We lopen een klein stukje door die plaats richting station. De afgelopen uren konden we genieten van de prachtige natuur. Nu vergapen we ons aan de mooie villa’s en landhuizen in Velp. Wat een luxe om zo te mogen wonen, zo dicht bij een bijzonder natuurgebied.

Al snel bereiken we station Velp. Met de trein zijn we in 9 minuten ons vertrekpunt bij station Dieren. Niet eens lang genoeg om alle indrukken van een fantastische wandeling over de Veluwezoom te verwerken. We besluiten hier in andere seizoenen zeker nog een keer terug te komen. Halverwege augustus als de heide in bloei staat zal het hier heel bijzonder zijn. Maar ook in de herfst, wanneer alle bladeren roodgekleurd zijn, moet het een feest zijn om hier te wandelen. Deze wandeling over de Veluwezoom is te mooi om maar één keer te maken!

Wandeling over de Veluwezoom: route, bereikbaarheid en horeca

Met deze informatie kom je goed voorbereid aan de start van de wandeling over de Veluwezoom:

 

Route-informatie

  • De wandeling over de Veluwezoom is er in een korte en lange variant. De korte is 11 kilometer en gaat van Dieren naar Rheden. De lange route van 15 kilometer gaat naar Velp. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Wij hebben de 15 kilometer-versie gelopen en beschreven.
  • De route is gemarkeerd. Voor de lange route kun je van begin tot het einde de rood-wit gemarkeerde aanwijzingen opvolgen. De korte variant volgt dit ook bijna helemaal. Op enkele stukken moet je hier een rood/gele markering volgen (zie de routebeschrijving).
  • De route gaat voor het grootste gedeelte over onverharde bospaden. Enkele stukken (vooral bij begin en eind van de wandeling) gaan over rustige trottoirs in dorpen. Bedenk dat de wandeling door een heuvelachtig terrein gaat. Er komen enkele korte klimmetjes in voor.
  • Heb je nog geen goede wandelconditie? Volg dan een online trainingsprogramma bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Zij heeft uitgekiende online trainingsprogramma’s opgezet voor wandelaars van verschillende niveaus.

Bereikbaarheid en parkeren

De wandeling over de Veluwezoom begint bij NS-station Dieren. Je kunt je auto gratis parkeren in de moderne P&R garage naast het station. Het eindpunt ligt bij het NS-station Rheden (korte route) of NS-station Velp. Vanaf beide stations ben je in een mum van tijd weer in Dieren.

Horeca op de wandeling over de Veluwezoom

Bij het station in Dieren is een kleine kiosk en een snackbar. Onderweg kom je na 5 kilometer bij de Carolinahoeve. Toen wij er waren, werd het verbouwd en was het gesloten. De verwachte opening is eind april 2021. Na 7 kilometer bereik je Paviljoen de Posbank. In Velp hebben we bij het station geen horecagelegenheid gezien, hiervoor moet je echt het centrum ingaan. In coronatijd was er alleen een take-away-service mogelijk.

Overnachten in de regio

De Veluwezoom is zo mooi, dat je hier ruimschoots enkele dagen actief kunt zijn. Wij overnachtten in Laag-Soeren. We verbleven in een gezellig chalet op camping De Jutberg. We zaten echt midden in de natuur. Om ons heen zagen we de eekhoorntjes. Een roodborstje kwam iedere ochtend even voor het raam kijken of ons ontbijt smaakte. Dat we geen eigen douche hadden in het chalet, was geen probleem. De camping is het hele jaar geopend en het badhuis is dichtbij.

Wil je in een hotel slapen? Dit is het overzicht van beschikbare accommodatie in de regio.

Wil je de wandeling over de Veluwezoom samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.