De Baai van de Somme is een prachtig natuurgebied aan de kust van Picardië. Steile kliffen, imposante krijtrotsen, stranden, wijde vlakten met schorren en slikken wisselen elkaar af. Wandelend geniet je het beste van de natuur rondom de grootste riviermonding in Frankrijk. We hebben diverse routes gelopen in dit gebied. Allemaal zijn ze verschillend. Gelukkig hebben ze één ding gemeen: ze zijn allemaal wonderschoon. We nemen je naar de leukste wandelingen in de Baai van de Somme. Trek je wandelschoenen maar vast aan!
Onze favoriete wandelingen in de Baai van de Somme
Dit vinden wij de allermooiste wandelingen in de Baai van de Somme. Het leuke is dat het een nog onontdekt gebied is in het noordwesten van Frankrijk. Wij kwamen bij onze wandelingen bijna niemand tegen. We waren letterlijk één met de natuur.
De krijtrotsen rondom Mers-les-Bains
We starten onze wandeling aan het begin van de boulevard. We vallen direct met de neus in de boter. De statige villa’s langs de boulevard zien er prachtig uit. Vooral de kleurrijke balkons zijn een lust voor het oog.
We klimmen tot bovenop de klif ten noorden van het dorp. Vanaf deze plek hebben we een prachtig uitzicht op Mers-les-Bains. We komen uit bij het beeld van de Notre-Dame de La Falaise. De maagd Maria kijkt richting de zee. Ze moest de vissers uit de omgeving beschermen tegen de gevaren op het water. De route gaat vervolgens over rustige landwegen terug naar het dorp. Er komt nog een aparte blog over het prachtige dorp Mers-les-Bains. Daarin gaan we uitgebreider in op de bezienswaardigheden onderweg.
Wandelen rondom het pittoreske plaatsje Ault
Zo’n 100 jaar geleden was Ault een badplaats met grandeur. Die status heeft het dorp inmiddels niet meer. Maar Ault heeft nog een andere troefkaart. Het uitzicht op de torenhoge kliffen en krijtrotsen is er fenomenaal. Dat maakt de plaats een ideaal vertrekpunt voor een heerlijke wandeling.
Vanaf de kust lopen we een klein stukje landinwaarts. De kleine vuurtoren van Ault is een mooi herkenningsteken voor ons. We passeren een kleine camping. De gasten zitten op deze plek eerste rang: hun uitzicht op de kust en de kliffen is ongeëvenaard. Over een verlaten landweg hebben we zelf overigens ook niet te klagen over het panorama. Onder ons liggen tal van meertjes tussen de groene weiden. Koeien grazen voor de hoog opgestapelde hooibalen. In de verte valt één veld duidelijk op. De vuurrode kleur spat ervan af. Als we dichterbij komen, blijkt het een immens klaprozenveld te zijn. De rode rozen wiegen geruisloos in de wind.
Daarna lopen we in een gebied vol poelen. Sommige klein, andere kun je gerust een groot meer noemen. De watervogels vliegen af en aan. Het is midden in het broedseizoen, ze zijn op zoek naar voedsel voor hun kroost. Dan volgt een wat moeizaam stuk. Het pad is nauwelijks zichtbaar door het hoge gras, brandnetels en brem. We ritsen onze pijpen weer aan de broek. We hebben geen zin in schrammen of jeukplekken. Gelukkig duurt het maar kort en komen we weer op een beter begaanbaar pad.
Het laatste stuk lopen we helemaal over het kiezelstrand terug naar Ault. Het is eb, de zee heeft zich een flink eind teruggetrokken. Het uitzicht op het dorp en de nabijgelegen rotsen wordt steeds mooier. Zo bereiken we het einde van deze fraaie wandeling rondom Ault.
Bij Le Hourdel op zoek naar de zeehonden
Le Hourdel vormt de noordkaap van de Baai van de Somme. Het is van oudsher een klein vissersplaatsje. Het baken is de vuurtoren op de uiterste punt. Vissersboten bereiken Le Hourdel overigens steeds minder gemakkelijk, door het verzanden van de baai.
Wij gaan bij deze wandeling op zoek naar de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk. Op de juiste tijden liggen er honderden zeehonden te zonnen op de drooggevallen zandbanken. Wij zijn echter net iets te vroeg. Het is nog niet volledig eb. Het enige dat we zien is helaas een dode zeehond op het verlaten kiezelstrand.
Wel zien we het “Blockhaus”. Een van de vele bunkers die de Duitsers bouwden als onderdeel van de Atlantikwall. Na zo’n 3 kilometer verlaten we het pad langs het kiezelstrand. Kort lopen we door een duingebied. Daarna komen we op een rustige landweg langs een camping. We lopen door wat kleine buurtschappen.
Uiteindelijk belanden we bij Maison de la Baie de Somme. Het is een klein museum over het ontstaan en de evolutie van de baai. Een ideale tussenstop op deze wandeling. Vanaf daar lopen we wederom over een rustig landweggetje noordwaarts. Links van ons liggen diverse meren. Er heerst veel bedrijvigheid. Het blijkt dat dit gebied een belangrijk industriegebied voor grindafgraving is. Vlakbij Le Hourdel lopen we langs een bijna drooggevallen rivier. De boten liggen bijna volledig op het droge. Varen lukt voorlopig niet.
Het prachtige dorp Saint-Valery-sur-Somme en omgeving
De leukste plaats in de baai van Somme is wat ons betreft Saint-Valery-sur-Somme. Het dorp ligt als een lang lint aan de rivier de Somme. Deze wandeling laat niet alleen de schoonheid van Saint-Valery-sur-Somme zien, maar ook de omgeving. Zo lopen we door soms steile en smalle steegjes, waar kleurrijke huizen voor een fraai beeld zorgen. Maar we struinen daarnaast door de bloemrijke buurten rondom het Herbarium. Aan de kade langs de Somme staat de ene na de andere prachtige villa. In het historische centrum bezoeken we de kleine maar mooie kerk.
Buiten het dorp is een van de hoogtepunten de Zeemanskapel, fraai gelegen op een heuvel. Vanaf die plek genieten we we van een geweldig uitzicht op de baai en Cap Hornu. Aan de overkant zien we Le Crotoy liggen. Omdat er genoeg te zien is, komt er binnenkort een aparte blog over Saint-Valery-sur-Somme. Dan gaan we ook dieper in op de bezienswaardigheden. De meeste daarvan liggen overigens op deze wandelroute.
De duinen van Authie
Deze wandeling is de kortste van allemaal. Maar de verscheidenheid aan landschappen en uitzichten maakt dit misschien wel de mooiste van alle rondwandelingen die we in dit gebied hebben gemaakt.
Op dit vroege uur is de parkeerplaats helemaal verlaten. We lopen via een vlonderpad het gebied in. De eerste meters gaan door een bosje. Al snel komen we bij een open plek aan. Een ree graast het weiland af, vlak voor ons en nietsvermoedend. Maar al snel merkt hij ons op, kijkt ons aan en zet het op een lopen. Daarna slaan we linksaf, we merken dat we nu echt in het duingebied lopen. Zanderige paden wisselen elkaar af met grassige stukken.
Bij iedere bocht is het uitzicht weer anders. We zien blanke duinen, duinen begroeid met struiken en stukken duin die meer bebost zijn. Aan het gekwaak te horen naderen we een waterpartij. Inderdaad, we bereiken een klein meertje. We zien geen enkele kikker, maar horen ze duidelijk. Ze verzorgen voor ons een stemmig ochtendconcert. Verderop hebben we een fraai uitzicht op de wijde omgeving in dit afwisselende duingebied.
Daarna lopen we terug richting de parkeerplaats. We hebben bij de hele wandeling niemand gezien, enkel het ree, wat een rust in dit mooie gebied. Bij het weiland staan we we nog een keer oog in oog met een ree. Zou het dezelfde zijn als aan het begin? Ook deze rent sierlijk weg met grote sprongen. Een mooie afsluiting van een korte, maar fraaie wandeling.
”Wadlopen” in de baai van Authie
De Baai van Authie is het kleinere zusje van de Baai van de Somme. Minder uitgestrekt, maar minstens net zo fraai. De baai leeft op het ritme van de getijden. Bij het droogvallen ontstaat een uniek wandelgebied. Maar het is ook verraderlijk. Vandaar dat we het gebied verkennen met een gids.
Onze gids Odile staat ons al op te wachten als we onze laarzen aandoen. Ze neemt ons mee door het drooggevallen gebied aan de oevers van de Authie. Een groep ruiters passeert ons. Ze rijden op de typische paarden van de streek, afstammelingen van een Noors paardenras. Het gebied is sterk begroeid. Diverse eetbare plantensoorten zoals lamsoor komen er voor. Af en toe laat ze ons een blaadje van het een en ander proeven. De ziltige smaak zorgt voor lekkere hapjes. “We lopen hier door de tuinen van de zee”, vertelt Dorine. Ze toont ons een paar exemplaren van de kleinste slak ter wereld. Deze komt veel in dit gebied voor en is niet groter dan een speldenknop. Die slakken zijn de lievelingskost van de eenden die hier komen.
Opvallend zijn de kunstmatige meertjes in het gebied met een verdekt opgestelde hut. Het blijkt dat deze bestemd zijn voor de eendenjacht. Die is erg populair in deze streek. Lokeenden moeten de prooi lokken naar de plas. De jagers hebben zo vanuit hun hut een perfect doelwit.
Zandbanken
Bij de oevers van de Authie vallen de vele zandbanken op. Ze zijn het domein van de vogels. Aan de overkant ligt het plaatsje Berck. Daar komen de zeehonden in grote getale zonnen op die zandbanken. Wij zien er nu wel enkele een paar vlak voor ons zwemmen. Als ze ons opmerken, gaan ze kopje onder en verdwijnen uit het zicht.
Vanuit de rivier komt het water bij vloed via tal van slootjes het drooggevallen gebied binnen. Die slootjes zijn nauwelijks zichtbaar, zo onder de weelderige begroeiing. Daar schuilt het gevaar als men op eigen gelegenheid het gebied in gaat. Mensen raken ingesloten tussen het wassende water. Ook wij merken op onze terugtocht dat de slootjes al langzaam vollopen. Onze gids weet de weg en loodst ons veilig terug naar het beginpunt. We hebben in die twee uur veel geleerd over de flora en fauna in dit unieke gebied.
Alleen bij eb is dit gebied veilig begaanbaar. Ga nooit alleen op pad, want dat is gevaarlijk. Een goede gids die het gebied op haar duimpje kent, is Odile. Je kunt haar boeken via haar website. Zij is helaas alleen Franstalig.
Andere wandelingen in de Baai van de Somme
Dit is maar een greep van de vele mogelijkheden die wandelparadijs de Baai van de Somme biedt. Hier volgen enkele andere mooie routes volgens kenners.
Rondom Parc du Marquenterre
Rondom het vogelparadijs Parc du Marquenterre loopt een fraaie wandelroute van 16 kilometer. Je ziet enkele observatiepunten, mosselkweekgebieden, de vuurtoren van Le Hourdel en Saint-Valery-sur-Somme.
De duinen van Royon
De kustlijn van Fort-Mahon bestaat uit prachtige zandstranden. De geel gemarkeerde wandelroute “Dune de Royon laat je de mooiste plekjes zien. Je bewondert de bijzondere flora en fauna in het duingebied. De route is 4 kilometer lang.
Lopen van Valery-sur-Somme naar Le Crotoy
Een uitdagende tocht is de oversteek van Saint-Valery-sur-Somme naar Le Crotoy. Als het zeewater zich terugtrekt, valt de inham droog. Zo kun je de Somme oversteken. Het is een intensieve tocht. Maak de oversteek altijd met een gids, in je eentje is het levensgevaarlijk.
Alles wat je wilt weten over de wandelingen in de Baai van de Somme
Rondwandeling bij Mers-les-Bains
- Lengte: 5 kilometer
- Routebeschrijving (in het Frans)
- Gps-track van de route
Wandeling bij Ault
- Lengte: 13 kilometer
- Routebeschrijving (in het Frans)
- Gps-track van de route
Rondwandeling Le Hourdel
- Lengte: 10 kilometer
- Routebeschrijving (in het Frans)
- Gps-track is helaas niet beschikbaar
Wandeling door de duinen van Authie
- Lengte: 2,5 kilometer
- Routebeschrijving (in het Frans)
- Gps-track van de route
Rondwandeling bij Saint-Valery-Sur Somme
- Lengte: 7 kilometer
- Routebeschrijving (in het Frans)
- Gps-track van de route
Alle wandelingen hebben overigens een gele markering. Een voorbeeld zie je op de foto.
De Baai van de Somme ligt in het noordoosten van Frankrijk, in Picardië.
Het makkelijkste is om met de auto te gaan naar de Baai van de Somme. Vanuit Utrecht is het 440 kilometer via tolwegen. Met de trein is het erg lastig om de regio te bereiken. Je moet eerst naar Parijs. Vervolgens terug richting het noordoosten. Zo’n rit kost dan bijna 16 uur.
- Au Souffle de vert in Bouvaincourt sur Bresle. Een prachtig oud landhuis met een sfeervolle inrichting. In de kamer waan je je een prins of prinses. Persoonlijke touch en een uitstekend ontbijt.
- El Brise du Large Maison d’Ault in Ault. Boek hier een kamer met zeezicht en je maakt de mooiste zonsondergang mee. In de rustige tuin of het dakterras is het goed toeven.
- La Terrasse in Fort Mahon. Boek ook hier een kamer met zeezicht. De locatie van het hotel bij het strand is uniek. De ontbijtruimte mist wel sfeer.
Dit is het aanbod van alle accommodaties in de Baai van de Somme.