Wat Phu in Champasak
Het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja wereldberoemd, en terecht. De keerzijde is dat je hier met duizenden anderen belangstellenden geniet van de bouwkunsten uit de Khmer bloeitijd. Heel anders is dat bij de Wat Phu (oftewel berg tempel) in Champassak. Hier geen busladingen toeristen die zich allemaal verdringen om de schoonheden van de tempels te kunnen zien. Nee, als je geluk hebt ben je bijna de enige die bij Wat Phu rondloopt. En ook deze ruïne is heel bijzonder, ook door de ligging op de flanken van de berg die door zijn vorm de naam “mount penis” draagt.
Unesco Wereld Erfgoed
Sinds 2002 is Wat Phu Unesco werelderfgoed, en dat is niet voor niets. Het is de oudste archeologische plek in Laos. Men denkt dat er al in de 5e eeuw een tempel is gebouwd. Maar de huidige ruïnes stammen uit de 11e tot 13e eeuw. Het uitzicht over het land en de Mekong rivier is fraai. Wat bouwstijl betreft lijkt Wat Phu heel erg op de tempels bij Angkor Wat. Hoewel het in het begin een hindoeïstische tempel was, is het vanaf de 13e eeuw een boeddhistische tempel.
In februari tijdens volle maan in de derde maanmaand, vindt ieder jaar een groot festival plaats op het tempelcomplex. In die tijd is het heel bijzonder om hier te zijn met allerlei ceremonies waar monniken worden geëerd en mensen bidden en hun offers aanbieden aan Boeddha, olifanten tochten, traditionele Laotiaanse dansevenementen, muziek en natuurlijk haangevechten, een oude traditie in Laos. Maar ook buiten die tijd is het fraai om te genieten van de serene rust die rondom het tempelcomplex hangt en het uitzicht dat je van bovenaf hebt.
Met de fiets bereikbaar
Je kunt het tempelcomplex goed bereiken per fiets vanuit Champasak. Het is 10 kilometer fietsen over een verharde en vlakke weg. De bewegwijzering is prima, dus je kunt het niet missen. Natuurlijk kun je ook met een tuk-tuk gaan. Een elektrisch golfkarretje brengt je vanaf het ticketbureau naar de grote vijver en de toegang tot het tempelcomplex van Wat Phu. Daarna loop je verder. Eerst door een mooie promenade, omringd door met stenen lotusknoppen op grote zuilen. Later gaat het pad via trappen verder omhoog. Tot het hoogste punt (er zijn drie niveaus op het tempelcomplex), stijg je soms via een steil pad, maar nergens is het moeilijk. Daar zijn de heilige bron, twee enorme stenen genaamd de olifanten steen en de krokodillen steen. Ook vind je een de overblijfselen van een trap met twee slangen als trapleuningen. Geniet hier ook vooral van het uitzicht!
In Champasak kun je ook nog een fietstocht maken door de achterlanden. De lokale VVV heeft een eenvoudig routekaartje met wat uitleg. De fietstocht is over een onverhard en soms hobbelig pad, maar nergens moeilijk. Je ziet waarschijnlijk niemand anders behalve wat boeren die werken op het land. Onderweg passeer je rijstvelden en enkele tempeltjes. Verder is er in deze plaats niet heel veel te doen, dus twee dagen zijn meer dan voldoende om hier te zijn.