Niet alleen veel Duitsers komen jaarlijks graag naar Zeeland. Ook voor ons Nederlanders is de Zeeuwse kust een belangrijke vakantiebestemming. En dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Zo gingen wij jaarlijks met onze camper naar Zeeland om een paar dagen heerlijk uit te waaien. En nog elk jaar zijn we te vinden bij het bekende “Concert at Sea” aan de Brouwersdam. Voor muziekliefhebbers is dit een van de vele hoogtepunten van Zeeland.
Het water, dat zo’n belangrijke rol in het leven van de Zeeuwen heeft gespeeld, is nooit ver weg. Maar naast de kust met de prachtige stranden zijn er nog vele andere hoogtepunten van Zeeland. Je hoeft je hier zeker niet te vervelen!
In deze blog
- De prachtige stranden, hoogtepunten van Zeeland
- Neeltje Jans en de Deltawerken
- Middelburg, een van de hoogtepunten van Zeeland
- Vlissingen
- Natuurgebieden van Zeeland
- Zierikzee
- Wandelen en fietsen langs de hoogtepunten van Zeeland
- Concert at Sea, een van de muzikale hoogtepunten van Zeeland
- Watersport
- Hoogtepunten van Zeeland bezoeken: accommodatie
De prachtige stranden, hoogtepunten van Zeeland
De brede stranden in Zeeland trekken veel badgasten aan. Dit is ook het beste stukje van Nederland als je van de zon houdt. Zeeland heeft namelijk de meeste zonuren in Nederland. Ook de verscheidenheid aan stranden is hier groot. Weidse stranden met veel ruimte tot kleine, intieme stranden aan bijzondere baaien.
Ooit was Domburg een van de eerste “mondaine” badplaatsen van Nederland. In de 19e eeuw wilde rijke Europeanen hier genieten van de zee. Nu is Domburg een plaats waar alle lagen van de bevolking naar het strand gaan. Een andere bekende badplaats is Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen. Het brede strand trekt veel vakantiegangers. Zelf kwamen we graag in Haamstede. Het is hier een stuk rustiger dan in de bekende badplaatsen. Wil je ergens anders naar het strand in Zeeland? Dit zijn alle 179 keuzes die je hebt.
Neeltje Jans en de Deltawerken
De geschiedenis van Zeeland is onlosmakelijk verbonden met de eeuwige strijd tegen het water. In 1953 won het water en werd vooral Zeeland getroffen door een enorme watersnoodramp. Ruim 1800 mensen kwamen hierbij om. De verdediging van de dijken via de zogenaamde Deltawerken moest een soortgelijke ramp in de toekomst voorkomen.
De Oosterscheldekering is een vernuftig staaltje bouwkunst waarvan de bouw 13 jaar heeft geduurd. De kosten bedroegen ruim 2/3 van het hele budget van de Deltawerken. Men heeft een halfopen pijlerdam gebouwd met 62 schuiven erin. Bij zware storm kunnen de schuiven dicht. Door deze constructie blijft het water in de Oosterschelde zout en blijft de unieke natuur gespaard.
Het voormalig werkeiland Neeltje Jans is nu een interessant themapark voor jong, maar zeker ook voor oud. Je komt er veel te weten over de strijd tegen het water. En je kunt er in een grote speciaalwinkel terecht voor overheerlijke mosselen in alle soorten en maten. In navolging van de beroemde Zeeuwse popgroep BLØF kun je dan genieten van een typisch Zeeuws mosselfeest.
Middelburg, een van de hoogtepunten van Zeeland
Middelburg was in de tijd van de VOC een bloeiende stad. Helaas is bij een Duits bombardement in 1940 veel van de historische binnenstad verloren gegaan. Gelukkig is alles in de oude glorie hersteld en kunnen we nu nog genieten van een prachtige binnenstad met diverse interessante bezienswaardigheden.
Het prachtige stadhuis dateert uit de 15e eeuw. Het brandde in mei 1940 volledig uit en is gedeeltelijk herbouwd. De eveneens schitterende abdij dateert uit 1100. Het Zeeuws museum is gevestigd in een van de oudste delen van de abdij. St Jorisdoelen was het huis van het gilde van de schutters van St George. Het is een van de mooiste gebouwen van de stad.
Vlissingen
Als je van flaneren over de boulevard houdt, dan mag je Vlissingen zeker niet overslaan. Deze stad heeft namelijk de langste boulevard van Nederland. Vanaf de boulevard heb je een prachtig uitzicht over de Westerschelde en het strand. In vroeger tijden was Vlissingen een belangrijke militaire stad. Een van onze grootste zeehelden uit de historie, Michiel de Ruyter, kwam uit Vlissingen. Vanuit de haven van de stad vertrok hij voor diverse zeeslagen.
Behalve het standbeeld van De Ruyter herinnert er nu niet veel meer aan het roemruchte maritieme verleden van de stad. Een van de weinige gebouwen uit die tijd dat nog bestaat, is het arsenaal uit 1649. Nu is het vooral een domein voor kinderen met diverse vormen van vermaak. Een ander arsenaal is nu het Maritiem Attractiemuseum.
Natuurgebieden van Zeeland
Hoewel veel vakantiegangers voor het strand komen, is de natuur in Zeeland zeker niet minder mooi. De provincie heeft een Nationaal Park namelijk het Nationaal Park Oosterschelde. Het is een uniek en dynamisch natuurgebied. Dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet water leven hier duizenden soorten vogels, planten en dieren.
Een ander bijzonder natuurgebied is Het Zwin. Dit ligt pal aan de Noordzee, deels in Zeeuws-Vlaanderen, maar grotendeels in België. We hebben jaren geleden toen we in Knokke waren, gewandeld door dit gebied naar Nederland. Het Zwin was ooit een binnenzee met een stelsel van vele geulen en kreken. Inmiddels is het gebied verzand. Daardoor is het een dynamisch natuurgebied geworden met veel bijzondere planten en vogels.
Daarnaast is een ander interessant natuurgebied Boswachterij Westerschouwen. Dit is het grootste bos van Zeeland. Tot slot is De Manteling van Walcheren een mooi natuurgebied op de Kop van Walcheren, tussen Domburg en de Veerse Gatdam.
Zierikzee
Het kleine en gezellige havenstadje Zierikzee is een groot openluchtmuseum. Met maar liefst 558 beschermde panden is het de achtste monumentenstad van ons land. We vinden het altijd weer een feest om door het centrum van Zierikzee te lopen, het verveelt nooit.
Om Zierikzee vanuit de haven te beschermen, kwamen er in de 14e eeuw twee grote stadspoorten. De Noord- en Zuidhavenpoort zijn al van ver te zien. Op de vele terrasjes op het Havenplein heb je een prachtig uitzicht op beide poorten. Daarnaast vallen de rijkversierde patriciërshuizen op aan de Oude Haven. Vanaf de dubbele ophaalbrug tussen de poorten geniet je van een schitterend uitzicht op de haven.
Wil je een nog mooier uitzicht? Beklim dan de “Dikke Toren”. Je hijgt wel na de 280 traptreden, maar het uitzicht vergoedt alles. Het was overigens de bedoeling dat de toren 200 meter hoog zou worden. Maar door een periode van economische crisis kwam men niet verder dan 62 meter.
Wandelen en fietsen langs de hoogtepunten van Zeeland
Zeeland is een paradijs voor wandelaars. De VVV van Zeeland heeft de 11 mooiste wandelroutes in Zeeland voor je verzameld. Dit zijn zowel wandelingen door de natuur als stadswandelingen. Trek je wandelschoenen maar vast aan!
Het landelijk fietsplatform heeft Zeeland benoemd tot 5-sterrenprovincie, het hoogst haalbare niveau. We fietsen graag in de provincie. Het is er lekker vlak. De mooiste fietsroutes van Zeeland staan al voor je klaar. Ook de mountainbiker komt in Zeeland zeer aan zijn trekken! Er zijn vele tracks door bossen en duinen, en zelfs over het strand.
Concert at Sea, een van de muzikale hoogtepunten van Zeeland
Eén van de bekendste Nederlandse muziekfestivals is Concert at Sea. Dit festival trekt jaarlijks zo’n 40.000 mensen naar de Brouwersdam. De zeeuwse popgroep BLØF is al sinds 2006 de organisator van dit bijzondere evenement. Het begon ooit als eendaags festival, maar is inmiddels uitgegroeid tot een driedaags evenement.
Bezoekers roemen Concert at Sea om de gezellige en ontspannen sfeer die er heerst. Natuurlijk zijn er ieder jaar tal van bijzondere artiesten en gelegenheidscombinaties die voor een geweldige stemming zorgen. En als je staat te genieten van heerlijke muziek op het moment dat de zon in de zee zakt, kan je weekend helemaal niet meer stuk.
Watersport
Voor watersporters is Zeeland geweldig. Alle vormen van watersport zijn hier mogelijk, van zeilen en kitesurfen tot zwemmen en duiken. We lichten er enkele bijzondere gebieden uit.
Allereerst het Grevelingenmeer. Dit grootste en helderste zoutwatermeer van West-Europa is uniek. Naast alle vormen van watersport die je boven water kunt beoefenen, is het een unieke duiklocatie.
In het hart van Zeeland ligt het Veerse Meer. Je kunt het je nauwelijks voorstellen dat dit vroeger een woelige zeearm was. Alle vormen van watersport boven en onder water zijn mogelijk. En langs het meer vind je gezellige plaatsjes als Kortgene, Kamperland en Veere.
In de ogen van vele duikers is de Oosterschelde het meest interessante duikgebied van Nederland. Door de enorme biodiversiteit weten niet alleen Nederlanders maar ook Belgen en Fransen deze ‘kraamkamer van de Noordzee’ goed te vinden. Je kunt hier echter niet op ieder moment duiken door de getijden. Dit is bij de Grevelingen geen probleem.
Hoogtepunten van Zeeland bezoeken: accommodatie
De meest bijzondere manier van overnachten in Zeeland is in de slaapstrandhuisjes op de Zeeuwse stranden. Deze vakantiehuizen aan zee zijn populair. Mocht je hiervoor belangstelling hebben, dan moet je tijdig reserveren. Maar natuurlijk zijn er tal van andere vormen van accommodatie mogelijk, zoals campings, hotels in de badplaatsen of kleinschalige B&B’s. Wij zelf verblijven doorgaans graag in een (luxe) vakantiepark. Op de site van parkvakanties.nl vind je een ruim aanbod van alle vakantieparken in Zeeland.